Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βακαλάος φρέσκος με κολοκυθάκια και άσπρη σάλτσα από το Άγιο Όρος

Γευστικός!

Το κρεμμυδόζουμο είναι μέγα μυστικό της αγιορείτικης μαγειρικής. Χυλώνει τέλεια τον βακαλάο με κολοκυθάκια και άσπρη σάλτσα και δίνει γλύκα και βάθος γευστικό.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  1 βακαλάος φρέσκος, μεγάλος, 2 κιλών, καθαρισμένος και κομμένος σε φέτες
  •  4 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
  •  1 κιλό κολοκυθάκια, σε χοντρά κομμάτια, ή ολόκληρα μικρά
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 4 λεμόνια (ή όσος θέλουμε)
  •  μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, μαυροπίπερο τριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπακαλιάρο με κολοκυθάκια και άσπρη σάλτσα πρώτα αλατίζουμε τα κομμάτια του ψαριού 1-2 ώρες πριν από το μαγείρεμα.
  2. Βράζουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια σε 1,5 λίτρο νερό με σκεπασμένη κατσαρόλα και, όταν μαλακώσουν πολύ καλά, τα περνάμε από το μπλέντερ μαζί με το ζουμί για να φτιάξουμε κρεμμυδόζουμο, ένα νόστιμο συμπλήρωμα για το φαγητό μας.
  3. Σε μια ρηχή κατσαρόλα (ταβά) τοποθετούμε τις φέτες των ψαριών στη σειρά και τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με το κρεμμυδόζουμο και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό έως ότου σκεπαστεί το ψάρι.
  4. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Όταν αρχίσει ο βρασμός, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και κουνάμε ελαφρώς τον ταβά.
  6. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε ποτέ με κουτάλα.
  7. Μετά από 15-20 λεπτά δυνατού βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
  8. Μετά από περίπου 5-10 λεπτά, ο ζωμός αρχίζει και χυλώνει.
  9. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, κουνάμε ελαφρώς τον ταβά και τον τραβάμε από τη φωτιά.
  10. Προσθέτουμε πιπέρι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης