Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vagina Museum: Ένα μουσείο αλλιώτικά από τα άλλα

Ένα μουσείο αλλιώτικά από τα άλλα

Το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στο γυναικείο κόλπο μετακομίζει σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μετά από δωρεά περισσότερων από 2.500 ανθρώπων. Το μουσείο αναγκάστηκε να κλείσει τις εγκαταστάσεις του στο ανατολικό Λονδίνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν έληξε η κηδεμονία της περιουσίας του. Η κηδεμονία της περιουσίας είναι μια μορφή εναλλακτικής στέγασης κατά την οποία άτομα ζουν και προστατεύουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον επιδιωκόμενο στόχο για τη συγκέντρωση 85.000 λιρών, το μουσείο είχε τη δυνατότητα να στεγαστεί σε μια καινούργια, μεγαλύτερη τοποθεσία στην οδό Poyser Street, Bethnal Green, η οποία αναμένεται να ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου. Πάνω από 2.500 άνθρωποι πραγματοποίησαν δωρεές.

“Ήταν ένα πλάνο που θα μπορούσε να πετύχει και να κάνει τη διαφορά”, δήλωσε η Zoe Williams, επικεφαλής επικοινωνίας. “Ειλικρινά δεν ξέραμε πόσο επιτυχημένο θα ήταν το fundraising, ειδικά στην περίοδο της κρίσης και του πανάκριβου κόστους διαβίωσης. Λόγω κρίσης, πολλοί άνθρωποι από την κοινότητα μας νιώθουν πραγματικά την οικονομική “στενότητα” (…) είναι απλά εκπληκτικό”.

Οι εγκαταστάσεις της Poyser Street θα διαθέτουν τρεις αίθουσες γκαλερί. Η γκαλερί στο ισόγειο θα παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις, με πρώτη την έκθεση “Endometriosis: Into the Unknown | Ενδομητρίωση: Το άγνωστο”.

Η Williams είπε: “Από τότε που ξεκινήσαμε, το νούμερο ένα αίτημα του κόσμου είναι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για την ενδομητρίωση”. “Αυτό συμβαίνει επειδή η ενδομητρίωση είναι εξαιρετικά συχνή, αλλά ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν κάτι γι’ αυτή την πάθηση. Ακόμα και άνθρωποι που την έχουν, πρέπει να μάθουν και να διερευνήσουν αρκετά πράγματα μόνοι τους… οπότε θέσαμε σαν πραγματική προτεραιότητα αυτή την έκθεση”.

“Ανακάλυψα ότι υπήρχε Μουσείο Πέους στην Ισλανδία, αλλά δεν υπήρχε ανάλογο μουσείο αιδοίου πουθενά αλλού, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω ένα”

Στις δύο αίθουσες του επάνω ορόφου θα παρουσιάζεται μια μόνιμη έκθεση και στην κοινοτική αίθουσα θα προβάλλονται προσωρινές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων από ομάδες ασθενών και ομάδες υποστήριξης. Το μουσείο δεν φιλοξενεί μόνο την έκθεση, αλλά και ένα καφέ, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και παραστάσεις, όπως κωμωδίες και εργαστήρια.

Η Schechter δήλωσε ότι το προσωπικό είναι “απόλυτα ευχαριστημένο που θα ανοίξουμε και πάλι τις πόρτες του μουσείου μας στον κόσμο”. Και πρόσθεσε: “Το νέο σπίτι του Μουσείου Αιδοίου είναι μεγαλύτερο και καλύτερο από κάθε άλλη φορά”.

*Mε πληροφορίες από Guardian | και womantoc.gr

Διαβάστε επίσης