Τυρόψωμο


Θεωρείται η εύκολη λύση αφού είναι πολύ γρήγορο σνακ

Το τυρόψωμο είναι από τα πιο εύκολα, νόστιμα και γρήγορα σνακ που μπορείς να επιλέξεις.

Θεωρείται η εύκολη λύση αφού είναι πολύ γρήγορο σνακ και έχει λίγα απλά υλικά που συνήθως τα έχουμε όλοι στην κουζίνα μας.

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ. νερό
  • 120 γρ. γάλα
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της φόρμας
  • Υλικά τη γέμιση
  • 100 γρ. κασέρι, σε κομμάτι
  • 100 γρ. gouda (ή emmental), σε κομμάτι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής (αν δεν έχετε μηχανή χρησιμοποιήστε ένα μπολ) το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ενώ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά και τα 30 γρ. λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής.

Προσαρμόζουμε τον γάντζο ζύμης, θέτουμε στη χαμηλότερη λειτουργία και και αφήνουμε να ζυμωθεί για περίπου 2-4 λεπτά. Έπειτα παίρνουμε στα χέρια μας τη ζύμη και της δίνουμε σχήμα σαν μαλακή μπάλα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 1 περίπου ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν ετοιμαστεί η ζύμη τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Ενώ με ένα πινέλο αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το τριμμένο τυρί. Διπλώνουμε σφιχτά τη ζύμη από την μικρότερη πλευρά και τσιμπάμε με τα δάχτυλα στις άκρες για να τις κλείσουμε. Έπειτα, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ζυμάρι κατά μήκος, αφήνοντας τη μία άκρη ενωμένη, το ανοίγουμε ελαφρώς και πλέκουμε μεταξύ τους τα δύο ζυμαράκια. Ενώνουμε και την άλλη άκρη.

Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, τοποθετούμε τη ζύμη μας και κλείνουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει ελαφρώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε το τυρόψωμο από τον φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε
ακόμα