Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τυρόψωμο-πίτα σαν σφολιάτα

Υπέροχο για δοκιμές κρασιών

Αυτό το τυρόψωμο-πίτα είναι ωραίο και για δοκιμές κρασιών, για κολατσιό των παιδιών αλλά και για να πιείτε ένα ουζάκι ή ένα κρασάκι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι· δεν είναι το ίδιο, αλλά περί ορέξεως…

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ.

  •  1/2 κιλό ζύμη ψωμιού*
  •  1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος, μαλακωμένο
  •  300 γρ. φέτα (προτιμότερο κατσικίσια)
  •  1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  1 κρόκος αυγού (κατά προτίμηση βιολογικού)
  •  2 κ.σ. γάλα
  •  1 κ.σ. σουσάμι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το τυρόψωμο – πίτα σαν σφολιάτα χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ ίσια κομμάτια.
  2. Ανοίγετε το ένα με τα χέρια ή τον πλάστη, να γίνει σαν μεγάλο πιάτο.
  3. Το αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε μοσχοκάρυδο και φέτα (που την έχετε τρίψει με το χέρι).
  4. Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης όπως το πρώτο, το αλείφετε βούτυρο, πασπαλίζετε φέτα και μοσχοκάρυδο και το τοποθετείτε πάνω από το πρώτο και συνεχίζετε έτσι μέχρι να τα τοποθετήσετε και τα οκτώ.
  5. Όπως είναι όλα μαζί τα κάνετε ρολό.
  6. Στρίβετε τις άκρες του ρολού προς την αντίθετη κατεύθυνση την καθεμιά.
  7. Στήνετε το ρολό όρθιο στο ταψί και το πιέζετε να γίνει πλακέ.
  8. Αλείφετε τις παλάμες με όσο βούτυρο περίσσεψε και πιέζετε μέχρι να απλωθεί σε όλο το ταψί.
  9. Το κόβετε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια, το σκεπάζετε ζεστά και το αφήνετε να σταθεί γύρω στα 45 λεπτά οπότε θα φουσκώσει.
  10. Χτυπάτε τον κρόκο με το γάλα, αλείφετε την επιφάνεια με το μείγμα και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  11. Ψήνετε στους 175° C γύρω στη 1 ώρα.

Μυστικά

*  Αν δεν έχετε έτοιμη ζύμη ψωμιού και δεν μπορείτε να προμηθευτείτε απ’ τον φούρναρη θα τη φτιάξετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε 400 γρ. αλεύρι, 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. στεγνή μαγιά και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και αρχίζετε να προσθέτετε χλιαρό νεράκι. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη. Τη χωρίζετε σε 8 ίσα μέρη και συνεχίζετε όπως ακριβώς λένε οι οδηγίες της συνταγής.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης