Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τυροψωμάκια

Αφράτα ψωμάκια πανεύκολα γεμιστά με τυρί που λιώνει

Η ζύμη για τα τυροψωμάκια δεν χρειάζεται μίξερ. Τρώγονται σκέτα όταν είναι ζεστά αλλά μπορείς να τα ανοίξεις και να τα γεμίσεις με ό,τι σου αρέσει για σάντουιτς. Τα ψωμάκια που θα μείνουν, είναι ιδανικά να τα κόψεις στη μέση, να τα φρυγανίσεις και να σερβίρεις με αυγά ποσέ. Σου προτείνω να φτιάξεις πολλά και να τα διατηρείς στην κατάψυξη.

Υλικά 

  • 2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγιά σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 φλ. τριμμένο τυρί που λιώνει
  • Λίγο λάδι για το μπολ
  • Διάλυμα αβγού για επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη την μαγιά κι ανακατεύουμε με κουτάλι. Στη συνέχεια σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν ελαφρά. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε. Προσοχή τα υλικά δεν πρέπει να κάψουν απλά να είναι χλιαρά. Η θερμοκρασία των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40ºC.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν σε μαλακή ζύμη. Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή κι εύπλαστη και βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να φουσκώσει. Έπειτα χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια 50 γραμ. και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 28χ18 εκατ. Στη συνέχεια πλάθουμε σφαιρικά τα ψωμάκια και τα ακουμπάμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20-30’ να φουσκώσουν.

Έπειτα αλείφουμε με διάλυμα αβγού για να γυαλίσουν ή τα αφήνουμε σκέτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα στην μεσαία σχάρα για 20’ μέχρι να ροδίσουν. Στα τελευταία 2 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια για λιώσει με την ζέστη του φούρνου. Απολαύστε τα τυροψωμάκια αυτά ζεστά είναι φανταστικά.

Το μυστικό για τα τυροψωμάκια

  • Μπορείτε να γεμίσετε κάθε ζύμη με ένα μικρό κομμάτι τυρί ή τρίμματα τυριού και να κλείσετε σε σχήμα σφαιρικό.
  • Πάντα να θυμάστε να τσιμπάτε καλά την ένωση από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
  • Θέλω να προσέξτε στο ψήσιμο γιατί καμιά φορά ο φούρνος ψήνει από την μια πλευρά πιο γρήγορα και ροδίζουν ανόμοια. Γι’ αυτό στα μισά του ψησίματος να γυρίσετε το ταψί ώστε να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα.
  • Τα ψημένα ψωμάκια με τυρί διατηρούνται στην κατάψυξη καλά σκεπασμένα για 3 μήνες.
  • Κάθε φορά που θέλετε να τα γευτείτε απλά βάλτε τα όπως είναι παγωμένα σε καυτό φούρνο για λίγα λεπτά.
  • Φανταστική συνταγή για σνακ στο σχολείο, σνακ στη δουλειά, πρωινό, brunch με φίλους, ή ένα απλό ελαφρύ γεύμα!

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης