Τυρόπιτα πασχαλινή από την Αργυρώ που πρέπει να τη δοκιμάσετε!
Πασχαλινή τυρόπιτα χωρίς φύλλο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Υλικά
- 700 γρ. κολοκυθάκια τρυφερά (πρωτοφαντά)
- 10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους
- 2 πράσα μικρά τρυφερά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 6 αυγά χωρισμένα ο κρόκος από το ασπράδι
- 1 φλ. γάλα
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. baking powder
- 1 φλ. ανθότυρο
- 2 φλ. φέτα σε τρίμματα
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο για το ταψί
- Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε όλα τα λαχανικά που θα βάλουμε στη πασχαλινή τυρόπιτα.
- Ψιλοκόβουμε χωριστά τα κολοκύθια και τα φρέσκα κρεμμύδια και έπειτα ψιλοκόβουμε το πράσο για τη πασχαλινή τυρόπιτα. Θα πάθετε πλάκα με αυτή τη πασχαλινή τυρόπιτα χωρίς φύλλο!
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν ελαφρά για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κολοκύθι. Αφήνουμε να μαραθεί και να πιει τα υγρά του και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 5-6 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τους κρόκους, το γάλα, το αλεύρι, το baking powder, τα τυριά, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Σε ένα μίξερ με κάδο, χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα σε απαλές κορυφές για 2 λεπτά περίπου.
- Απαλά προσθέτουμε και ανακατεύουμε τη μαρέγκα στα υπόλοιπα υλικά για τη πασχαλινή τυρόπιτα.
- Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε τη πασχαλινή τυρόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου γύρω στα 35 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε τη κόβουμε.
Πηγή: argiro.gr