Η βασίλισσα της πίτας!
Σπιτική, παραδοσιακή και χωριάτικη! Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα την πιο νόστιμη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!
Συστατικά
- 400 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 70 ml ελαιόλαδο
- 750 γρ. αλεύρι για πίτες
- 250 γρ. λιωμένο βιτάμ ή βούτυρο
- 400 γρ. φέτα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε τη ζύμη μας με το χέρι (πάντα με γάντι) πασπαλίζοντας όποτε χρειαστεί με λίγο αλεύρι, πλάθουμε ένα μπαστούνι και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
- Δουλεύουμε λίγο τα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα, όσο ένα μεγάλο πιάτο.
- Βρέχουμε τον πάτο μιας πιατέλας με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μέσα τα 4 φύλλα μας ένα ένα, βουτυρώνοντας τα καλά κι από τις δύο πλευρές και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10′ λεπτά. Η ίδια διαδικασία με τα άλλα 4 φύλλα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ανοίγουμε κι άλλο τα φύλλα μας(τα 4 φύλλα μαζί) με τον πλάστη, τα κάνουμε λεπτά και πιο μεγάλα, σαν μαντίλα.
- Βάζουμε το φύλλο μέσα στο ταψί που ετοιμάσαμε, το σουφρώνουμε, γεμίζουμε τη μέση με φέτα.
- Ανοίγουμε τα άλλα 4 φύλλα μας(τα 4 φύλλα μαζί) με τον πλάστη, τα κάνουμε λεπτά και μεγάλα, σαν μαντίλα, τα κόβουμε στη μέση και σκεπάζουμε τη γέμιση φέτας.
- Σουφρώνουμε με τα χέρια το φύλλο στη μέση, διπλώνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα, βουτυρώνουμε την πίτα και την κόβουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 40′ λεπτά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις από τον Σεφ
- Για τις πίτες χρησιμοποιούμε αλεύρι για “πίτες”.
- Το πάχος της πίτας εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού μας, αν θέλουμε λεπτή πίτα χρησιμοποιούμε μεγάλο ταψί, αν θέλουμε πιο παχιά χρησιμοποιούμε μικρό.
Πηγή: dimitrismichailidis.com