Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας βουτηχτή

Forever Woman

Tυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή”

Βουτηχτή μια συνταγή για εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα, με φύλλο κρούστας και γέμιση με τυριά και αυγά που θυμίζει μπεσαμέλ! Tυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή”, μια συνταγή εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα. Τα βουτηχτά φύλλα μέσα στο μίγμα τυριών και το γάλα που χύνεται από πάνω δημιουργούν την πιο φανταστική τυρόπιτα που θα μπορούσατε να φτιάξετε.

Υλικά

Για την τυρόπιτα με φύλλο κρούστας βουτηχτή

  • 1 1/2 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1 1/2 φλ. νερό χλιαρό
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
  • Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
  • Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Ταψί
  • Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.
  • Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.
Στήσιμο
  • Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.
  • Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
  • Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.
  • Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.
  • Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
  • Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.
  • Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.
  • Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.
  • Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην εύκολη τυρόπιτα.
  • Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.
  • Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
  • Χαϊδεύουμε την εύκολη τυρόπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
  • Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την εύκολη τυρόπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.
  • Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.
  • Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.
Για το ψήσιμο
  • Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
  • Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr