Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τσουρέκια χωρίς γλουτένη

Τσουρέκι χωρίς γλουτένη για εσάς που ακολουθείτε ειδική διατροφή

Ένα τσουρέκι gluten free, με όλα τα αρώματα και τη γεύση που έχει το τσουρέκι. Το τσουρέκι χωρίς γλουτένη θα σας θυμίσει περισσότερο στην υφή το πολίτικο τσουρέκι που έχει λίγο πιο πυκνή υφή. Και αυτό είναι λογικό γιατί χωρίς την γλουτένη δεν μπορούμε να έχουμε πολύ διογκωμένο, αφράτο και ελαστικό τσουρέκι.

Τα τσουρέκια χωρίς γλουτένη είναι τσουρέκια χωρίς διόγκωση κι ελαστικότητα στη ζύμη, αφού αυτά τα στοιχεία τα δίνει η γλουτένη! Όμως εσείς που δεν επιτρέπεται να καταναλώσετε γλουτένη θα γευτείτε ένα πεντανόστιμο τσουρέκι σαν το πολίτικο τσουρέκι με πιο συμπαγή και μεστή υφή, όπως ακριβώς βγαίνουν τα τσουρέκια χωρίς γλουτένη.

Υλικά

Για τα υγρά υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι για το άλειμμα)

Για τα στερεά υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (χωρίς γλουτένη)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/3 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)
  • Για το τελείωμα
  • 50 γρ. έξτρα λιωμένο βούτυρο για το ζύμωμα

Εκτέλεση

Για τα τσουρέκια

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε.
  • Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε τα υγρά υλικά να κρυώσουν διαφορετικά θα καταστρέψουμε τη μαγιά.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό και τον κρόκο.
  • Όταν το μείγμα με τα υγρά υλικά γίνει χλιαρό τότε προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
  • Κάνουμε βαθούλωμα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.
  • Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
  • Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη όπως είναι στο μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και 30′.
  • Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και πιάνουμε την ζύμη.
  • Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  • Σιγά σιγά και όποτε είναι αναγκαίο βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο και πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε 2 κορδόνια.
  • Ενώνουμε τα κορδόνια και τα στρίβουμε ελαφρά.
  • Σε φόρμα του κέικ μακρόστενη βάζουμε λαδόκολλα.
  • Βάζουμε με προσοχή το τσουρέκι στη φόρμα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 1-30′ μέχρι να διογκωθεί λίγο.
  • Εναλλακτικά, πλάθουμε μακρύ φιτίλι και το τυλίγουμε σαλιγκάρι.
  • Ακουμπάμε με προσοχή το τσουρέκι σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε ζάχαρη ή φιλέ αμυγδάλου.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα για 30΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε το τσουρέκι χωρίς γλουτένη να σταθεί για 20′ .
  • Ξεφορμάρουμε με προσοχή κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης