Όταν σκέφτομαι την τριανταφυλλιά ή βλέπω αυτό το πανέμορφο λουλούδι μου έρχονται χίλιες αναμνήσεις.
Πρώτη ανάμνηση η μανούλα μου μέσα στον κήπο του χωριού μας, να κλαδεύει, να ποτίζει και να περιποιείται αυτά τα πανέμορφα φυτά.
Είναι ένα από τα ποιο γνωστά φυτά με πανέμορφα άνθη σε κάθε χρώμα, με γυαλιστερά πράσινα φύλλα και αγκάθια που την προστατεύουνε. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιών, όπως θάμνοι ή αναρριχώμενες, αυτές δηλαδή που μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρα ή αυτές που θέλουν έδαφος.
Έχει την φήμη του φυτού, που θέλει πολύ φροντίδα και είναι δύσκολο στο να το μεγαλώσεις και να το διατηρήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να το αγαπήσεις αυτό το φυτό και να του αφιερώσεις χρόνο. Η τριανταφυλλιά για να αντέξει στη γλάστρα πρέπει να είναι Νάνα ή μικρός θάμνος. Θέλει πολύ καλή ποιότητα χώματος, καλή λίπανση, καλή αποστράγγιση και αρκετό ήλιο. Τώρα για την τριανταφυλλιά στο έδαφος αυτό που κυρίως πρέπει να προσέξεις είναι, η λίπανση, το νερό και τον ήλιο.
Αν περιποιηθείς καλά την τριανταφυλλιά μπορεί να σου δώσει λουλούδια όλο τον χρόνο. Μην ξεχάσεις το καλό κλάδεμα εκεί στα τέλη του Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, όταν δηλαδή περάσουν τα πρώτα κρύα.
Είπαμε ότι οι τριανταφυλλιές είναι ευαίσθητες. Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν τα λουλούδια και το φύλλωμα είναι, η μελίγκρα που δημιουργεί μελιτώματα, ο αλευρώδης, τα κροκοειδή, οι βρωμούσες, ορισμένα σκαθάρια που τρώνε τα τριαντάφυλλα, καθώς και διάφορες κάμπιες που δημιουργούν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς.
Για όλα τα παραπάνω έντομα που προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, να τα προλάβεις στην αρχή. Ενώ μπορείς με ένα αυτοσχέδιο σπρέι, στη σωστή ποσότητα νερού και πράσινου σαπουνιού να ραντίζεις για πρόληψη.
Τριαντάφυλλο, ένα υπέροχο λουλούδι με μνήμες σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Δώρο από τον πρώτο έρωτα, λουλούδια στο γάμο μας, στο μαιευτήριο, στις βαπτίσεις των παιδιών μας…Τα αγοράζω κάθε βδομάδα, γιατί όταν τα κοιτάζω με κάνουν πάντα να χαμογελώ.