Πώς θα τα φτιάξεις και τι σου προσφέρουν.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, εκεί που οι πάγκοι γεμίζουν χρώματα, το καρότο, το κολοκυθάκι και η ντομάτα, δίνουν την αφορμή να τα αξιοποιήσουμε αλλιώς: να τα κλείσουμε σ’ ένα βαζάκι, να τα κάνουμε τουρσί και να δώσουμε στο σώμα μας μια δόση νοστιμιάς και καλής πέψης.
Γιατί να φτιάξεις τουρσί;
Πέρα από την ιδιαίτερη, ξινούτσικη γεύση του, το τουρσί έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Κατά τη ζύμωση, τα λαχανικά εμπλουτίζονται με καλά βακτήρια, τους πολύτιμους συμμάχους του εντέρου μας. Βοηθούν στην καλύτερη πέψη, ηρεμούν το στομάχι και χαρίζουν ένα ελαφρύ, ευχάριστο αίσθημα μετά το φαγητό.
Πώς θα το ετοιμάσεις
Η διαδικασία είναι εύκολη. Καθάρισε τα λαχανικά σου, κόψε το καρότο σε στικ, το κολοκυθάκι σε λεπτές ροδέλες και τη ντομάτα (κατά προτίμηση μικρή) στη μέση. Στρώσε τα όμορφα στο βάζο σου και ετοίμασε την άλμη:
- 1 λίτρο νερό
- 2 κ.σ. αλάτι
- ½ φλιτζάνι ξύδι
- Σκόρδο, κόκκους πιπεριού, άνηθο ή θυμάρι για άρωμα
Βράσε το νερό με το αλάτι, πρόσθεσε το ξύδι και περίχυσε τα λαχανικά σου. Σφράγισε καλά το βάζο και άφησέ το να κρυώσει. Σε 3-4 ημέρες θα έχεις στα χέρια σου ένα τουρσί γεμάτο φρεσκάδα, γεύση και φυσικά καλά βακτήρια.
Τι σου προσφέρουν τα 3 λαχανικά
► Καρότο: Β-καροτένιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες για σωστή λειτουργία του εντέρου.
► Κολοκυθάκι: Ενυδάτωση, μέταλλα και ελαφριά γεύση που αγκαλιάζει το πεπτικό σου σύστημα.
► Ντομάτα: Αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μια αλμυρόξινη νότα που ξυπνάει τον ουρανίσκο.








