Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το βιβλίο των Χαμένων Ονομάτων, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Βιβλίο της Κριστίν Χαρμέλ

Λατρεύω τα μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό εδώ είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Είναι ένα υπέροχο δυνατό βιβλίο, γεμάτο με αγάπη για τον άνθρωπο, ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, αφοσίωση στο σκοπό της ελευθερίας και έρωτα που ορίζει τα κατάβαθα της ψυχής.

Η συγκλονιστική του ιστορία διαδραματίζεται σε ταραγμένους καιρούς και γίνεται εγκώμιο για τα βιβλία, τα οποία προσφέρουν σωτηρία και γιατρειά στους κατατρεγμένους.

Ηρωίδα της ιστορίας είναι μια Γαλλίδα Εβραία, φοιτήτρια φιλολογίας στη Σορβόννη το 1942, η Εύα Τράουμπε.

Οι χωροφύλακες συλλαμβάνουν τον πατέρα της και τον στέλνουν στο Άουσβιτς, αλλά η ίδια και η μητέρα της, από ένα γύρισμα της τύχης, βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο σπίτι της γειτόνισσας και γλιτώνουν.

Αναζητώντας βοήθεια από έναν πλαστογράφο, η Εύα Τράουμπε αποκτά τα υλικά και, με την καθοδήγησή του, φτιάχνει πλαστά έγγραφα για την ίδια και την μητέρα της. Με αυτά, ταξιδεύουν νότια του Παρισιού και βρίσκουν καταφύγιο σε μια ορεινή περιοχή της Γαλλίας, νότια του Βισύ, στο χωριό Ορινιόν. Το χωριό περιθάλπει αντάρτες και βοηθάει ορφανά παιδιά Εβραίων, τα οποία φυγαδεύουν στην ουδέτερη Ελβετία.

Στη νέα ζωή στην Ελεύθερη Ζώνη της Γαλλίας που αρχίζει η Εύα, αντί να φύγει για την Ελβετία, όπως ήταν η επιθυμία του πατέρα της, γίνεται πλαστογράφος εγγράφων για ψεύτικες ταυτότητες και βοηθάει τα Εβραιόπουλα να διαφύγουν, γλυτώνοντας τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων.

Στο χωριό, συνεργάζεται με τον καθολικό ιερέα Pere Kλεμάν και με τον μυστηριώδη και γοητευτικό αντιστασιακό-πλαστογράφο Ρεμί. Μαζί σκέφτονται και εφαρμόζουν ένα τρόπο να διαφυλάξουν τα αληθινά ονόματα των παιδιών του φυγαδεύουν, ώστε να θυμηθούν αργότερα την ταυτότητά τους. Χρησιμοποιούν ένα παλιό εκκλησιαστικό βιβλίο, στο οποίο καταγράφουν κωδικά με αστέρια και τελείες τα χαμένα ονόματα των παιδιών, ονόματα που έπρεπε να σβηστούν από τα χαρτιά, προκειμένου να πλαστογραφηθούν καινούργια και να επιβιώσουν τα παιδιά. Αυτό το βιβλίο είναι «Το βιβλίο των Χαμένων Ονομάτων». Είναι η αφορμή να γεννηθεί ένας δυνατός έρωτας.

Όμως, ο πόλεμος χωρίζει τους δύο ερωτευμένους.

Εξήντα χρόνια μετά, η Εύα, που πλέον ζει παντρεμένη στην Αμερική, αναγνωρίζει το βιβλίο αυτό στη φωτογραφία ενός άρθρου στην εφημερίδα. Παίρνει αμέσως το αεροπλάνο και ταξιδεύει στο Βερολίνο να το δει. Εκεί, μαζί με τις δεκάδες αναμνήσεις που ξυπνάνε στη ζωή της, την περιμένει και μια μεγάλη έκπληξη.

Σας λέω δεν μπορείς να αφήσεις το μυθιστόρημα της Κριστίν Χαρμέλ από τα χέρια σου. Το διάβασα σε δύο μέρες. Συνεχείς ανατροπές σου κρατούν το ενδιαφέρον στο κόκκινο, αγωνία για το τι θα συμβεί στους συνεχείς ελέγχους από τους Ναζί όταν περνούν τα μπλόκα οι ήρωες με τα πλαστά έγγραφα, αλλά και αλληλεγγύη, συναισθήματα αγάπης, αυτοθυσίας και προδοσίες, εναλλάσσονται συνεχώς ανεβοκατεβάζοντας, σαν βαρόμετρο, τα συναισθήματα που νιώθει ο αναγνώστης.

Εκπληκτικό βιβλίο, θα σας ενθουσιάσει!

Πηγή: vivlio.gr

Διαβάστε επίσης