Θα σας εκπλήξει!
Είναι γεγονός πως η καθαριότητα στο χώρο της κουζίνας είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο για την οπτική ευχάριστη εικόνα αλλά και για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για την παρασκευή των γευμάτων μας. Πολλές φορές, όμως, υποτιμάμε ή αγνοούμε ορισμένα σημεία που μπορεί να κρύβουν περισσότερα μικρόβια από ό,τι περιμέναμε. Ποιο είναι λοιπόν το σημείο της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια;
Θα σας εκπλήξει να μάθετε ότι συχνά το σημείο αυτό δεν είναι τα σκεύη μαγειρικής, το ψυγείο ή ακόμη και η λεκάνη του νεροχύτη, αλλά το πανάκι της κουζίνας! Ναι, αυτό το αφεντικό της καθαριότητας, που χρησιμοποιείται καθημερινά για το σκούπισμα των πάγκων, των πιάτων και των χεριών μας.
Τα πανάκια κουζίνας παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για τα μικρόβια: είναι υγρά, περιέχουν οργανικά υλικά και συχνά παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτός ο συνδυασμός καθιστά τα πανάκια ιδανικούς “εκτροφείς” για βακτηρίδια όπως το E.coli και το Salmonella.
Για να περιορίσετε τον κίνδυνο διάδοσης των μικροβίων:
- Αλλάζετε συχνά το πανάκι της κουζίνας – Ιδανικά, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανάκι κάθε μέρα.
- Πλένετε τα πανάκια σε υψηλή θερμοκρασία – Στο πλυντήριο ρούχων με θερμοκρασία 60°C ή παραπάνω.
- Στεγνώνετε τα πανάκια καλά – Τα μικρόβια δυσκολεύονται να επιβιώσουν σε ξηρό περιβάλλον.