Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το πιο βρομερό αντικείμενο της κουζίνας δεν είναι αυτό που νομίζεις

Υπάρχει σε κάθε σπίτι!

Όταν μιλάμε για καθαριότητα στην κουζίνα, το μυαλό σου ίσως πάει στο νεροχύτη, τον κάδο απορριμμάτων ή το σφουγγάρι. Και σωστά κάνεις. Αλλά αν έπρεπε να βάλουμε ένα «στέμμα» στο πιο βρομερό αντικείμενο της κουζίνας, τότε αυτό δεν είναι άλλο από… το σφουγγάρι πιάτων!

Γιατί το σφουγγάρι είναι μικρό αλλά «θανατηφόρο»;

Το σφουγγάρι που χρησιμοποιείς καθημερινά για να πλύνεις τα πιάτα σου, αντί να καθαρίζει, μπορεί να είναι πιο βρόμικο και από το καπάκι της τουαλέτας. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει εκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό – μεταξύ αυτών και επικίνδυνα μικρόβια, όπως E. coli, Salmonella και Campylobacter.

Ο λόγος; Η υγρασία, τα υπολείμματα τροφών και η θερμοκρασία της κουζίνας δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Και όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερο γίνεται… αποικία μικροοργανισμών.

Πώς να αποφύγεις τη «μικροβιακή βόμβα»;

Αν και δεν μπορείς να αποστειρώσεις πλήρως ένα σφουγγάρι, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τα μικρόβια:

  • Άλλαζε σφουγγάρι κάθε 5-7 ημέρες, όχι μόνο όταν… λιώσει.
  • Μετά από κάθε χρήση, ξέπλυνε καλά και στράγγισε το νερό.
  • Μια φορά τη μέρα, βάλ’ το στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό (αν είναι υγρό – ποτέ στεγνό!) ή βούτηξέ το για λίγα λεπτά σε νερό με ξίδι.
  • Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε βουρτσάκι πιάτων που στεγνώνει πιο εύκολα και δεν συγκρατεί τόση υγρασία.

Extra tip:

Αν θες να είσαι πιο «οικολογικός» και να μειώσεις τα απορρίμματα, υπάρχουν πλέον αντιμικροβιακά σφουγγάρια ή επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια που μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πιο αποτελεσματικά.

φωτο:https://www.freepik.com

Διαβάστε επίσης