Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το χαλαρό τρέξιμο είναι το κλειδί για μια πιο υγιή και μακροχρόνια ζωή σύμφωνα με την επιστήμη

Το slow running έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας

Το slow running ή αλλιώς το χαλαρό τρέξιμο αποτελεί το νέο fitness trend κι όχι άδικα, καθώς οι επιστήμονες επιμένουν πως πρόκειται για μια μέθοδο εκγύμνασης με αμέτρητα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, σίγουρα οι λέξεις «επιβράδυνση» και «χαλαρό» δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό σου. Όμως, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να μπουν, αφού υπάρχει σημαντικός λόγος.

Εδώ και περίπου μια διετία, το χαλαρό τρέξιμο έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο της γυμναστικής, που υποστηρίζεται όχι μόνο από κέντρα ευεξίας και γυμναστήρια, αλλά από προπονητές, επιστήμονες υγείας και ερασιτέχνες δρομείς. Η βασική ιδέα είναι ότι τρέχοντας σε έναν πιο χαλαρό ρυθμό έχεις τη δυνατότητα να επωφεληθείς στο μέγιστο από τα οφέλη της άσκησης.

Το χαλαρό τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία μας

Ένας φυσιολόγος από Πανεπιστήμιο στη νοτιοανατολική Αγγλία επισημαίνει πως το χαλαρό τρέξιμο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενδυναμώνει την καρδιά. Κατά τη διάρκειά του, το σώμα σου δεν πιέζεται όσο θα πιεζόταν αν έτρεχες κανονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι δεν γυμνάζεται.

Για να μπορέσεις να ορίσεις πώς ακριβώς πρέπει να τρέχεις για να είναι το τρέξιμό σου χαλαρό, σκέψου ότι θα είσαι σε θέση να κάνεις κανονικά μια συνομιλία χωρίς να χάνεται η αναπνοή σου. Για παράδειγμα, αν θεωρήσουμε ότι μπορείς να τρέξεις με ταχύτητα από το 1 μέχρι το 10, το χαλαρό τρέξιμο βρίσκεται στο 4 με 5.

Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτό το είδος άσκησης μπορεί να βελτιώσει, αλλά και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σου. Τα θετικά στοιχεία του χαλαρού τρεξίματος, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθάει πολύ στη διαχείριση του άγχους, στην κατάθλιψη και στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων.

«Έχουμε πέσει στην παγίδα να πιστεύουμε ότι η άσκηση υψηλής έντασης είναι καλύτερη, αλλά πραγματικά δεν χρειάζεται να ιδρώσεις πολύ, δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι την καρδιά σου να χτυπάει έξω από το στήθος σου. Αν τρέχεις πιο αργά, θα έχεις περισσότερα οφέλη», τονίζει ο φυσιολόγος ΠροφΝταν Γκόρντον.

Συνεπώς, μείωσε την ταχύτητά σου κι όχι μόνο θα αθληθείς με μεγαλύτερη διάθεση, αλλά θα γίνεις καλύτερη και θα κερδίσεις χρόνια ζωής.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης