Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το αυθεντικό ταμπουλέ

Mοσχοβολιστή!

Έτσι γίνεται το αυθεντικό ταμπουλέ: η δροσερή, μοσχοβολιστή λεβαντίνικη σαλάτα θέλει ελάχιστη ποσότητα πλιγουριού σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά.

Η συνταγή χρειάζεται πλιγούρι ψιλό που μαλακώνει με μούλιασμα σε κάποιο υγρό, συνήθως χυμό λεμονιού, αλλά και σε χυμούς άλλων υλικών. Τα μυρωδικά που προστίθενται στο υγρό θα αρωματίσουν τέλεια το πλιγούρι όσο μαλακώνει. Πέρα από την κλασική εκδοχή εδώ έχουμε μια ακόμη, ενισχυμένη με καλοκαιρινά.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  30 γρ. πλιγούρι, απαραιτήτως ψιλό
  •  50 ml χυμός λεμονιού
  •  τα φύλλα από 2 μεγάλα μάτσα μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  4 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια, κομμένες σε ψιλά καρέ
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 2 μεγάλα μάτσα δυόσμο (ή 2 δισκάκια φύλλα δυόσμου βάρους 25 γρ.), ψιλοκομμένα
  •  150-200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ταμπουλέ με θερινά λαχανικά

  •  100 γρ. ψιλό πλιγούρι
  •  ζωμός λαχανικών
  •  50 ml χυμό λεμονιού
  •  150-200 ml ελαιόλαδο
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  •  2 μάτσα μαϊντανό
  •  2 μάτσα δυόσμο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
  •  200 γρ. αγγούρι ξεφλουδισμένο
  •  200 γρ. κολοκυθάκια
  •  200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ταμπουλέ σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το πλιγούρι, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 3-4 ώρες.
  2. Στο διάστημα αυτό, το αλάτι θα βοηθήσει τον μαϊντανό να βγάλει τα υγρά του, τα οποία, σε συνδυασμό με τον χυμό λεμονιού και τις ώρες αναμονής θα μουσκέψουν όσο χρειάζεται το πλιγούρι, ώστε να μαλακώσει, να φουσκώσει και να νοστιμίσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με το μούλιασμα σε νερό.
  3. Το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να αφρατέψει και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε τη σαλάτα στην άκρη για 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, ώστε να απορροφήσει τις γεύσεις και τα αρώματα.
  5. Πριν από το σερβίρισμα ανακατεύουμε άλλη μία φορά.

Ταμπουλέ με θερινά λαχανικά

  1. Μετράμε τον όγκο που καταλαμβάνουν 100 γρ. ψιλό πλιγούρι (π.χ. 1 φλιτζ. τσαγιού) και υπολογίζουμε τον ίδιο όγκο (1 φλιτζ. τσαγιού) σε ζωμό λαχανικών.
  2. Βάζουμε πλιγούρι και ζωμό σε μεγάλη σαλατιέρα, προσθέτουμε 50 ml χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος για 3-4 ώρες, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όλο το υγρό, να μαλακώσει και να αφρατέψει.
  3. Προσθέτουμε 150-200 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε 4 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, τα φύλλα από 2 μάτσα μαϊντανό και 2 μάτσα δυόσμο ψιλοκομμένα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Τέλος, κόβουμε σε μικρά καρέ τα εξής λαχανικά: 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, 200 γρ. αγγούρι ξεφλουδισμένο, 200 γρ. κολοκυθάκια τρυφερά και 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης.
  6. Τα προσθέτουμε στο ταμπουλέ και ανακατεύουμε καλά.
  7. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης