Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι

Μισομαγειρεμένο

Αυτό το μοσχαράκι σιγομαγειρεύεται με μελωμένα κρεμμύδια και ολόγλυκα ντοματίνια για πάνω από 2 ώρες και κοκκινίζει με άφθονες ζουμερές, ώριμες ντομάτες. Είναι το απόλυτο κοκκινιστό του καλοκαιριού.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  •  200 γρ. κίτρινα ντοματίνια
  •  1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  •  1.000 γρ. μοσχαρίσια σπαλομίτα (το ζουμερό, τρυφερό νουά της σπάλας, που σιγοψήνεται και μελώνει θαυμάσια), σε κομμάτια των 3 εκ., σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  •  1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  5 κόκκοι μπαχάρι
  •  1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη και καθαρισμένη
  •  400 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  •  4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  •  τα φύλλα από 5 κλωνάρια δυόσμο + 5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι αλατίζουμε πρώτα τα κομμάτια του κρέατος.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα όποτε ροδίζει η μία τους πλευρά και όχι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην αποβάλουν τους χυμούς τους.
  3. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ, τα ντοματίνια, την πιπερίτσα τσίλι, τη δάφνη, το μπαχάρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια.
  5. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  6. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας με τα ζουμάκια που έμειναν στο μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό (ή το νερό) και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να καθαρίσει εντελώς.
  8. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά (το υγρό ίσα να ανακινείται) και σιγομαγειρεύουμε για 1 1⁄2- 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με μια καλά δεμένη σάλτσα.
  9. Στα μισά του μαγειρέματος ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το θυμάρι.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά.
  11. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή με χοντρά μακαρόνια.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης