Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το αμυγδαλοκέικ της Μεσογείου

Από τους Άραβες και τους αρχαίους Έλληνες

Πώς θα ήταν άραγε η ζαχαροπλαστική σε όλο τον κόσμο χωρίς το αμύγδαλο; Χωρίς αμυγδαλωτά, εργολάβους, αμαρέτι και καντουτσίνι, χωρίς φινανσιέ και κουραμπιέδες; Xωρίς τις ιταλικές caprese, τις ισπανικές μοναστηριακές torte και το αραβικό μπασμπούσα;

Χαρακτηριστικός καρπός της λεκάνης της Μεσογείου το αμύγδαλο, είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά από πού προήλθε. Σε ανασκαφές που έγιναν στην Ελλάδα εμφανίστηκαν άγριες αμυγδαλιές που χρονολογούνται από το 8000 έως το 3000 π.Χ., χρονολογία κατά την οποία άρχισαν οι αρχαίοι Έλληνες την εξημέρωσή τους. Σύμφωνα με το βιβλίο Τhe Cambridge world history of food, ήταν οι Έλληνες αυτοί που διέδωσαν τα αμύγδαλα στους Ρωμαίους (η λατινική ονομασία του αμυγδάλου είναι «nux Graecum», δηλαδή καρύδι ελληνικό) αλλά και στους Ισπανούς. Σύμφωνα με άλλους, η αμυγδαλιά κατάγεται από τη Νοτιοδυτική και Κεντρική Ασία και ήταν οι Μαυριτανοί εκείνοι που έφεραν τα αμύγδαλα στην Ισπανία, μαζί με τα εσπεριδοειδή και το ζαχαροκάλαμο, το 711 μ.Χ.

Βασιλική τροφή τα αμύγδαλα, σύμβολο ευημερίας και ευτυχίας για όλους τους μεσογειακούς λαούς. Στον τάφο του Τουταγχαμών, του Αιγύπτιου φαραώ της 18ης δυναστείας που πέθανε γύρω στο 1325 π.Χ., είχαν τοποθετήσει αμύγδαλα ώστε να τρέφεται στη μετά θάνατον ζωή του, όπως άρμοζε σε βασιλιά. Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, στους γάμους και στα βαφτίσια δίνουν κουφέτα ή αμύγδαλα με μέλι. Αναφορές στις αμυγδαλιές του κήπου του Κύρου γίνονται και στον Ξενοφώντα, στην πραγματεία του Οικονομικός, και στο Κοράνι.

Αν σήμερα θεωρούμε το γάλα αμυγδάλου τη νέα διατροφική τάση, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ήταν η βάση της μεσαιωνικής κουζίνας (5ος-15ος αιώνας μ.Χ.), δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, αλλά και διότι δεν αλλοιωνόταν τόσο εύκολα όσο το γάλα ζωικής προέλευσης.

Μπασμπούσα, αραβικό κέικ με σιμιγδάλι και αμύγδαλο

To αραβικό σιμιγδαλένιο κέικ με αμύγδαλα είναι ένα σιροπιαστό κέικ που μοιάζει με το δικό μας σάμαλι και το ραβανί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με αυγά, χωρίς αυγά, με το ινδοκάρυδο στη ζύμη ή μόνο στην επικάλυψη, το σίγουρο όμως είναι ότι έχει αμύγδαλα, σιμιγδάλι, γιαούρτι, μπόλικο σιρόπι και είναι απίθανα νόστιμο.

Υλικά

Μερίδες: 9

  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  220 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας, πλήρες
  •  300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  80 ml φρέσκο γάλα
  •  130 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό, λιωμένο, αλλά κρύο + 2 κουτ. σούπας για τη φόρμα
  •  50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη

Για το σιρόπι κανέλας

  •  300 γρ. ζάχαρη
  •  320 ml νερό
  •  1 ξυλάκι κανέλας (περίπου 4-5 εκ.)
  •  5 ml χυμός λεμονιού

Για το στόλισμα

  •  20-30 γρ. ινδοκάρυδο ξερό, τριμμένο ή σε νιφάδες
  •  30-40 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα

Διαδικασία

  1. Για τη μπασμπούσα (αραβικό κέικ με σιμιγδάλι και αμύγδαλο) ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  2. Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Μπασμπούσα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα) και βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 20 εκ. ή μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τη ζάχαρη με το γιαούρτι.
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα και αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 3-4 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφηθεί το βούτυρο και να μουλιάσει το σιμιγδάλι.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος, το στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  7. Αφαιρούμε την κανέλα από το σιρόπι.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αμέσως περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα.
  9. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
  10. Κόβουμε σε κομμάτια-ρόμβους, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το ινδοκάρυδο και το αμύγδαλο και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης