Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το 2025, υπάρχει τρόπος να αποταμιεύσεις χρήματα και ονομάζεται «Kakeibo»

Πως λειτουργεί

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου συγκεκριμένες ερωτήσεις πριν σπαταλήσεις τα χρήματά σου

Εάν αγαπάς το TikTok, δεν γίνεται να μην έχεις επηρεαστεί έστω και λίγο από τη «θεωρία του Οκτωβρίου» (October Theory) που σου λέει ότι ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να θέσεις τα new year’s resolutions σου. Ε, και άπαξ και τα θέσεις, αποκλείεται να μη συμπεριλάβεις και το «επιτέλους το 2025 θέλω να μαζέψω χρήματα και να μη σπαταλάω δίχως αύριο» – ναι, την αποταμίευση εννοούμε.

Τα καλά νέα, είναι ότι αυτήν τη χρονιά, ίσως καταφέρεις να αποταμιεύσεις χρήματα, εάν ακολουθήσεις την απλή στρατηγική που ακολουθούν οι Ιάπωνες και ονομάζεται «Κakeibo». Η τεχνική, εφευρέθηκε το 1904 από μια γυναίκα ονόματι Χάνι Μοτόκο (γνωστή ως η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Ιαπωνίας) και μπορεί να αλλάξει τη φιλοσοφία σου γύρω από τα χρήματα και τη σπατάλη τους.

Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι ένα σημειωματάριο και ένα στυλό, καθώς η ιδέα πίσω από το «Kakeibo» είναι να κατανοήσεις τη σχέση σου με τα χρήματα, κρατώντας σημειώσεις με τα έσοδα και τα έξοδά σου. Όχι, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις Excel, αλλά να κάνεις bullet journaling.

Πώς λειτουργεί η τεχνική «Kakeibo»;

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν σπαταλήσεις τα χρήματά σου σε μη απαραίτητα αντικείμενα, σε πράγματα που αγοράζεις παρορμητικά, χωρίς απαραίτητα να τα χρειάζεσαι.

Οι ερωτήσεις είναι:

  • Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το αντικείμενο;
  • Με βάση την οικονομική μου κατάσταση, μπορώ να το αντέξω οικονομικά;
  • Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
  • Έχω τον απαραίτητο χώρο γι’ αυτό;
  • Πώς το βρήκα εξ αρχής; (Το είδα σε ένα περιοδικό; Το είδα σε ένα κατάστημα;)
  • Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση γενικά σήμερα; (Είμαι ήρεμος, αγχωμένος, αισθάνομαι άσχημα;)
  • Πώς αισθάνομαι σχετικά με την αγορά μου; (Χαρούμενος; Ενθουσιασμένος; Αδιάφορος; Και πόσο θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;).

Πώς να ξοδεύεις πιο προσεκτικά τα χρήματά σου, σύμφωνα με το «Kakeibo»

  • Άφησε το αντικείμενο για 24 ώρες. Αυτό αναδεικνύει κατά πόσο το θέλεις ή το χρειάζεσαι πραγματικά. Αν εξακολουθείς να το σκέφτεσαι την επόμενη μέρα, τότε αγόρασέ το.
  • Να ελέγχεις τακτικά το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού. Ο έλεγχος του υπολοίπου σου θα σε βοηθήσει να νιώσεις ότι έχεις περισσότερο τον έλεγχο των οικονομικών σου, επειδή φέρνει στο επίκεντρο το πόσα χρήματα έχεις για να ξοδέψεις.
  • Να ξοδεύεις με μετρητά. Η φυσική παράδοση μετρητών αντί για την άσκοπη χρήση της κάρτας, σε κάνει να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση του τι και πόσο ξοδεύεις.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης