Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν μασάτε τσίχλα κάθε μέρα;

Eσείς το ξέρατε αυτό;

Η τσίχλα είναι κατασκευασμένη από γλυκαντικά, γεύσεις και χρώματα. Η τσίχλα είναι κατασκευασμένη με υψηλότερη βάση τσίχλας, δίνοντάς της περισσότερη ελαστικότητα, ώστε να μπορείτε να φυσάτε φυσαλίδες στο μέγεθος του προσώπου σας. Το γλυκαντικό στο κόμμι μπορεί να είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό (όπως το αλκοόλ από ζάχαρη) ή ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τσίχλες για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους μετά από ένα γεύμα. Και μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες γεύσεις, από μέντα μέχρι κανέλα μέχρι φρούτων.

Είναι ασφαλή τα συστατικά της τσίχλας;

Γενικά, η τσίχλα θεωρείται ασφαλές προϊόν διατροφής. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ελέγξετε πρώτα την ετικέτα της αγαπημένης σας μάρκας, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει. Υπάρχουν μερικά συστατικά που πρέπει να προσέχετε.

Ζάχαρη

Αν είναι μια τσίχλα με ζάχαρη, δεν θέλετε απαραίτητα να τη μασάτε όλη μέρα, καθώς η ποσότητα της ζάχαρης θα μπορούσε να προστεθεί. Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη στη τσίχλα ταιριάζει στη συνολική διατροφή σας. Η American Heart Association συνιστά στους άνδρες να τρώνε όχι περισσότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά, ενώ οι γυναίκες πρέπει να περιορίζονται σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια την ημέρα).

Τεχνητά γλυκαντικά

Εάν δεν περιέχει ζάχαρη, η τσίχλα μπορεί να περιέχει αλκοόλες ζάχαρης, όπως ξυλιτόλη, ερυθριτόλη και σορβιτόλη, μεταξύ άλλων τεχνητών γλυκαντικών. Αν και είναι ασφαλή με μέτρο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες. Αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στην υγεία του εντέρου και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης υπερβολικά γλυκά και μπορεί να οδηγήσουν μερικούς ανθρώπους να λαχταρούν περισσότερο τα γλυκά.

Ορισμένα πρόσθετα

Ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της οξείδωσης, και το διοξείδιο του τιτανίου, μια ανόργανη χημική ουσία που προστίθεται ως λευκαντικός παράγοντας στην τσίχλα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε πρόσφατα ότι το διοξείδιο του τιτανίου δεν είναι πλέον ασφαλές πρόσθετο για τα τρόφιμα. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων . Η έρευνα είναι προς το παρόν ασαφής, αλλά μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια τσίχλα χωρίς αυτά τα πρόσθετα πρόσθετα για να είστε ασφαλείς.

Οφέλη της τσίχλας

Η τσίχλα μπορεί να είναι διασκεδαστική. Είναι γλυκό, είναι νόστιμο και μπορεί να προσφέρει και μερικά προνόμια.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σας

Είτε πρόκειται για μέντα, κανέλα ή φρουτώδη, η τσίχλα προσφέρει μια ευχάριστη γλυκιά γεύση. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν συνήθως αναζητάτε γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα ή τα τρώτε από πλήξη. Το στόμα σας είναι απασχολημένο και αυτό μπορεί να είναι θετικό.

Θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική υγεία των δοντιών σας

Μπορεί να φρεσκάρει την αναπνοή σας, αλλά δεν θα διορθώσει την κακή υγεία των δοντιών. Ωστόσο, τα προϊόντα μάσησης τσίχλας χωρίς ζάχαρη αναπτύσσουν λιγότερες κοιλότητες από εκείνα που δεν μασούν (ή εκείνα που χρησιμοποιούν άλλα πράγματα, όπως παστίλιες ή ξεβγάλματα), σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JDR Clinical & Translational Research. Όπως εξηγεί η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά από ένα γεύμα διεγείρει τη ροή του σάλιου, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση της αδαμαντίνης και στην έκπλυση του στόματός σας. Η ADA σημειώνει επίσης, ωστόσο, ότι το μάσημα τσίχλας με ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην τερηδόνα.

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα άγχους σας

Αν και ο καθένας μπορεί να βιώνει διαφορετικά το άγχος και το στρες, ορισμένα πράγματα, όπως η σωματική δραστηριότητα και ο ύπνος, μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Η τσίχλα είναι μια άλλη εναλλακτική. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Healthcare Engineering , ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τσίχλα μπορεί να είναι ένας «φθηνός, καλά ανεκτός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος και το στρες». Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Πιθανές Παρενέργειες

Υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που θα πρέπει να έχετε κατά νου εάν είστε άπληστος μάσημα τσίχλας.

Μπορεί να ενισχύσει τις διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες

Αν μασάτε τσίχλα αντί να τρώτε για να περιορίσετε την όρεξή σας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες. Η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων

Εάν καταναλώνετε τσίχλα που περιέχει αλκοόλες ζάχαρης, να είστε σε επιφυλακή για γαστρεντερικά προβλήματα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μετά την κατανάλωση ξυλιτόλης και άλλων αλκοολών ζάχαρης, παρουσιάζουν αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Ο FDA εξηγεί ότι το σώμα δεν τα απορροφά πλήρως, επομένως τους επιτρέπεται να ζυμωθούν στον πεπτικό σωλήνα, γεγονός που προκαλεί συμπτώματα.

Ο υπερβολικός αέρας μπορεί να προκαλέσει περισσότερο ανεπιθύμητο ρέψιμο και φούσκωμα. Ωστόσο, από τη θετική πλευρά, σημειώνει επίσης ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να απελευθερώσει ένζυμα και χολή στο πεπτικό σας σύστημα, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την πέψη για ορισμένους.

Μπορεί να αυξήσει την επιθυμία σας για γλυκό

Όταν είστε συνηθισμένοι να δοκιμάζετε γλυκό όλη μέρα, μπορεί να θέλετε περισσότερη από αυτή τη γλυκιά γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί η τσίχλα δεν ικανοποιεί τη λαχτάρα. Ένα μπισκότο (ή οτιδήποτε άλλο λαχταράτε) μπορεί να χωρέσει σε μια υγιεινή διατροφή ή μπορείτε να φάτε κάτι γλυκό ως υποκατάστατο, όπως τα μούρα.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη τσίχλα

Αναζητήστε τσίχλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εναλλακτικά γλυκαντικά. Έχουν επίσης μια σειρά χωρίς ζάχαρη φτιαγμένη με ξυλιτόλη ως γλυκαντικό. Για τη στοματική υγεία, η ADA συμβουλεύει να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Είναι κακό να μασάς τσίχλα καθημερινά;

Εφόσον δεν αντιμετωπίζετε δυσάρεστες παρενέργειες από το μάσημα τσίχλας, όπως φούσκωμα, είναι εντάξει να τη μασάτε μία φορά την ημέρα ή κάθε λίγες μέρες.

Ποια τσίχλα είναι η πιο υγιεινή;

Στην ιδανική περίπτωση, μασήστε τσίχλα που παρασκευάζεται είτε με μικρή ποσότητα ζάχαρης είτε με τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Τι είναι καλύτερο για εσάς εξαρτάται από τις ιδιαίτερες περιστάσεις σας. Για παράδειγμα, η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας εάν το πεπτικό σας σύστημα αντιδρά καλά στις αλκοόλες σακχάρου, όπως η ξυλιτόλη. Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερική δυσφορία με τσίχλα χωρίς ζάχαρη, το να μασάτε περιστασιακά ένα κομμάτι τσίχλας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει το μάσημα τσίχλας;

Εάν ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας συνιστά την αποφυγή της τσίχλας λόγω του ιστορικού της υγείας σας ή εάν αντιμετωπίζετε σταθερά ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το μάσημα τσίχλας, θα πρέπει να το αποφύγετε. Ένα παράδειγμα είναι άτομα που αντιμετωπίζουν κροταφογναθική διαταραχή (γνωστή και ως TMJ). H οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις της γνάθου, τους μύες και τους συνδέσμους σας.

Image by benzoix on Freepik

Διαβάστε επίσης