Στην διακόσμηση αλλά και στα φαγητά!
Πλησιάζουν ημέρες γιορτινές και σχεδόν όλοι θα μπούμε στην προετοιμασία γιορτινού τραπεζίου. Η ετοιμασία γίνεται πιο εύκολη εάν έχετε κάνει σωστό προϋπολογισμό και σωστές αγορές για το μαγείρεμα. Το γιορτινό τραπέζι δεν είναι μόνο φαγητό — είναι ατμόσφαιρα, ζεστασιά και στιγμές.
Υπολογίστε τα άτομα και φτιάξτε ανάλογα τις ποσότητες φαγητού. Με ποια φαγητά θα πρέπει να ξεκινήσουμε και με τι να κλείσουμε το μενού μας;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στρώστε όμορφα και γιορτινά το τραπέζι σας με την παρακάτω σειρά:

Τα βασικά του στρωσίματος
- Τραπεζομάντιλο καθαρό και σιδερωμένο, κατά προτίμηση σε ουδέτερο τόνο.
- Σουπλά ή δίσκοι κάτω από τα πιάτα για πιο επίσημο ύφος.
- Πιάτα: μεγάλο πιάτο βάσης + πιάτο ορεκτικού από πάνω.
- Μαχαιροπίρουνα (από έξω προς τα μέσα ανάλογα με τη σειρά χρήσης):
- Δεξιά: μαχαίρια + κουτάλι
- Αριστερά: πιρούνια
- Ποτήρια:
- Νερού
- Κρασιού λευκού
- Κρασιού κόκκινου
- Πετσέτα: αριστερά ή πάνω στο πιάτο, όμορφα διπλωμένη.

Διακόσμηση & ατμόσφαιρα
- Κεντρικό στολίδι (φυτά, κεράκια, γιρλάντα) αλλά όχι ψηλό, για να μην κρύβει τα πρόσωπα.
- Ζεστός φωτισμός, όχι έντονος.
- Αν θες πιο αυστηρό πρωτόκολλο: κάθε άτομο πρέπει να έχει ~60–70 εκ. χώρο.
Με τι φαγητά ξεκινάμε
Για να μην «πέσει» το στομάχι από την αρχή.
Ιδέες:
- Μικρές μπουκιές (μπρουσκέτες, καναπεδάκια)
- Σούπα βελουτέ (π.χ. κολοκύθας)
- Ελαφριά σαλάτα

Συνεχίζουμε με ζεστά ορεκτικά
- Τάρτες
- Παστουρμαδόπιτες
- Μανιτάρια γεμιστά
- Κροκέτες
Μετά περνάμε στο κυρίως πιάτο

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο γεμιστό
Χοιρινό ρολό

Μοσχαρίσιο φιλέτο
Ψάρι (αν θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ)
Συνοδεύουμε με:
- Πατάτες φούρνου ή πουρέ
- Ρύζι ή λαχανικά σχάρας
- Συσκευασμένες ή φρέσκες σως (cranberry, gravy κ.λπ.)

Τελειώνουμε με γλυκό
- Μελομακάρονα – κουραμπιέδες
- Βασιλόπιτα
- Cheesecake
- Σοκολατένιο γλυκό ή κορμός
κεντρική φωτογραφία:https://www.freepik.com








