Ποιο υλικό να προτιμήσουμε
Τα αντικολλητικά σκεύη έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κουζίνας, καθώς μας βοηθούν να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά με λιγότερο λάδι και να καθαρίζουμε εύκολα. Όμως, η επιλογή ενός καλού τηγανιού δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πρέπει να προσέξεις βασικά σημεία πριν την αγορά.
Το υλικό του σκεύους
- Αλουμίνιο: Ελαφρύ και οικονομικό, όμως προτίμησε σκεύος με ενισχυμένη βάση ώστε να μη στραβώνει.
- Ανοξείδωτο ατσάλι με αντικολλητική επίστρωση: Ανθεκτικό και σταθερό στη θερμότητα.
- Χυτοσίδηρος με αντικολλητική επίστρωση: Βαρύ αλλά με εξαιρετική κατανομή θερμότητας, ιδανικό για πιο απαιτητικό μαγείρεμα.
Η αντικολλητική επίστρωση
- Προτίμησε PFOA-free (χωρίς τοξικές ουσίες).
- Δες αν είναι πολλαπλών στρώσεων για μεγαλύτερη αντοχή.
- Αν το χρησιμοποιείς καθημερινά, προτίμησε κεραμική αντικολλητική επίστρωση – πιο φιλική προς το περιβάλλον αλλά λιγότερο ανθεκτική με τον χρόνο.
Η βάση του τηγανιού
- Μια παχιά και ενισχυμένη βάση εξασφαλίζει καλύτερη κατανομή θερμότητας και αποφυγή στρεβλώσεων.
- Αν έχεις επαγωγική εστία, βεβαιώσου ότι το τηγάνι είναι συμβατό (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία).
Το χερούλι
- Πρέπει να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και κατά προτίμηση εργονομικό, για ασφαλές κράτημα.
- Ιδανικά να έχει και δυνατότητα χρήσης στον φούρνο, αν σε ενδιαφέρει.
Συμβατότητα με μαγειρικά εργαλεία
- Απόφυγε μεταλλικά εργαλεία που χαράζουν την επίστρωση.
- Αναζήτησε σκεύη που είναι φτιαγμένα για χρήση με ξύλινα, σιλικόνης ή πλαστικά εργαλεία.
Εγγύηση & αντοχή
- Ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι συνοδεύεται από εγγύηση.
- Ρώτησε για τη διάρκεια ζωής της επίστρωσης και αν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης.
Τιμή vs ποιότητα
- Τα πολύ φθηνά σκεύη συνήθως φθείρονται γρήγορα.
- Επένδυσε σε ένα μέσης ή ανώτερης κατηγορίας τηγάνι – θα αντέξει πολύ περισσότερο και θα μαγειρεύεις με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το αντικολλητικό τηγάνι είναι ίσως το πιο χρήσιμο σκεύος στην κουζίνα, αλλά η επιλογή του χρειάζεται προσοχή. Δώσε έμφαση στην ασφάλεια της επίστρωσης, στην αντοχή, στη συμβατότητα με την κουζίνα σου και στην άνεση που προσφέρει. Ένα σωστό τηγάνι δεν είναι απλά εργαλείο – είναι επένδυση για πιο εύκολο και πιο υγιεινό μαγείρεμα.
φωτογραφία:https://www.freepik.com








