Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά αντικολλητικού σκεύους κουζίνας – ειδικά στο τηγάνι

Ποιο υλικό να προτιμήσουμε

Τα αντικολλητικά σκεύη έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κουζίνας, καθώς μας βοηθούν να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά με λιγότερο λάδι και να καθαρίζουμε εύκολα. Όμως, η επιλογή ενός καλού τηγανιού δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πρέπει να προσέξεις βασικά σημεία πριν την αγορά.

Το υλικό του σκεύους

  • Αλουμίνιο: Ελαφρύ και οικονομικό, όμως προτίμησε σκεύος με ενισχυμένη βάση ώστε να μη στραβώνει.
  • Ανοξείδωτο ατσάλι με αντικολλητική επίστρωση: Ανθεκτικό και σταθερό στη θερμότητα.
  • Χυτοσίδηρος με αντικολλητική επίστρωση: Βαρύ αλλά με εξαιρετική κατανομή θερμότητας, ιδανικό για πιο απαιτητικό μαγείρεμα.

Η αντικολλητική επίστρωση

  • Προτίμησε PFOA-free (χωρίς τοξικές ουσίες).
  • Δες αν είναι πολλαπλών στρώσεων για μεγαλύτερη αντοχή.
  • Αν το χρησιμοποιείς καθημερινά, προτίμησε κεραμική αντικολλητική επίστρωση – πιο φιλική προς το περιβάλλον αλλά λιγότερο ανθεκτική με τον χρόνο.

Η βάση του τηγανιού

  • Μια παχιά και ενισχυμένη βάση εξασφαλίζει καλύτερη κατανομή θερμότητας και αποφυγή στρεβλώσεων.
  • Αν έχεις επαγωγική εστία, βεβαιώσου ότι το τηγάνι είναι συμβατό (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία).

Το χερούλι

  • Πρέπει να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και κατά προτίμηση εργονομικό, για ασφαλές κράτημα.
  • Ιδανικά να έχει και δυνατότητα χρήσης στον φούρνο, αν σε ενδιαφέρει.

Συμβατότητα με μαγειρικά εργαλεία

  • Απόφυγε μεταλλικά εργαλεία που χαράζουν την επίστρωση.
  • Αναζήτησε σκεύη που είναι φτιαγμένα για χρήση με ξύλινα, σιλικόνης ή πλαστικά εργαλεία.

Εγγύηση & αντοχή

  • Ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι συνοδεύεται από εγγύηση.
  • Ρώτησε για τη διάρκεια ζωής της επίστρωσης και αν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης.

Τιμή vs ποιότητα

  • Τα πολύ φθηνά σκεύη συνήθως φθείρονται γρήγορα.
  • Επένδυσε σε ένα μέσης ή ανώτερης κατηγορίας τηγάνι – θα αντέξει πολύ περισσότερο και θα μαγειρεύεις με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το αντικολλητικό τηγάνι είναι ίσως το πιο χρήσιμο σκεύος στην κουζίνα, αλλά η επιλογή του χρειάζεται προσοχή. Δώσε έμφαση στην ασφάλεια της επίστρωσης, στην αντοχή, στη συμβατότητα με την κουζίνα σου και στην άνεση που προσφέρει. Ένα σωστό τηγάνι δεν είναι απλά εργαλείο – είναι επένδυση για πιο εύκολο και πιο υγιεινό μαγείρεμα.

φωτογραφία:https://www.freepik.com

Διαβάστε επίσης