Τι να κάνω όταν το παιδί μου με ρωτάει συνεχώς «γιατί»;

Forever Woman

Πρόκειται για έναν συνεχόμενο και κάποιες φορές κουραστικό «λαβύρινθο»!

Όσο αστείο κι αν σου φαίνεται στην αρχή, που το παιδί σου σε ρωτάει «γιατί» ακόμα και για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, κάποια στιγμή μπορεί να σε φτάσει στα όρια σου. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού σε κάποιες ερωτήσεις δεν ξέρεις και πως ακριβώς θα πρέπει να απαντήσεις. Αυτός ο αέναος κύκλος δεν τελειώνει ποτέ και στο τέλος μπορεί να σου ξεφύγει ένα «επειδή το λέω εγώ» και να κλείσει εκεί.

Με ποιον τρόπο, όμως, μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης;

Αποδέξου το

Είναι ένα συνηθισμένο στάδιο ανάπτυξης, το οποίο περνάνε όλα τα παιδάκια μεταξύ 18 και 30 μηνών περίπου. Είναι η περίοδος που τα ψάχνουν όλα και θέλουν να μάθουν το λόγο που συμβαίνει το κάθε τι. Επιπλέον, αυτό το στάδιο ενισχύει τη λογική και κριτική σκέψη του παιδιού και μαρτυρά το ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω τους. Αν θέλουμε να μιλήσουμε και πιο επιστημονικά, οι συνεχείς ερωτήσεις και απαντήσεις βοηθούν στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου και διευρύνουν τη γνώση.

Η πιο σωστή απάντηση

Όταν φτάσεις σε αυτό το όριο που δεν ξέρεις πια πώς να απαντήσεις, μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση και να πεις στο παιδί «Δεν ξέρω. Εσύ τι νομίζεις;». Η ερώτηση αυτή οδηγεί το παιδί σε απορίες και στο να επαναξιολογήσει τις απαντήσεις που του έδωσες και να δώσει μία λογική απάντηση και εκείνο με τη σειρά του.

Τι συμβαίνει αν δεν ξέρει;

Κάποιες φορές οι απάντηση μπορεί να είναι πολύ σύνθετη και να μη μπορεί να απαντήσει μόνο του. Τότε, μπορείτε απλώς να συζητήσετε και να αποφύγετε τα περιττά «γιατί»!