πανεύκολες συνταγές!
Μπουχτίσατε με τα μελομακάρονα; Στις πιατέλες υπάρχουν ακόμη κάμποσοι κουραμπιέδες; Η βασιλόπιτα έχει μισοξεραθεί; Τέλεια! Έχετε την ιδανική πρώτη ύλη για διάφορα απίθανα νόστιμα και εύκολα γλυκά.
Οι γιορτές τελείωσαν, αλλά τα γλυκά που περίσσεψαν από τα εορταστικά τραπέζια παραμένουν στις πιατέλες και το ψυγείο. Αντί να τα αφήσουμε να χαλάσουν, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δημιουργώντας εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές. Οι κουραμπιέδες που έμειναν, η βασιλόπιτα που έχει αρχίσει να ξεραίνεται και τα μελομακάρονα που δεν καταναλώθηκαν μπορούν να μεταμορφωθούν σε νέες λιχουδιές, κρατώντας τις γεύσεις των γιορτών ζωντανές.
Η βασιλόπιτα γίνεται η βάση για ένα ζουμερό τιραμισού, ή προστίθεται σε πουτίγκες, ενώ οι κουραμπιέδες μπορούν να θρυμματιστούν και να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τρουφάκια ή σοκολατένιους κορμούς. Τα μελομακάρονα, από την άλλη μετατρέπονται σε πεντανόστιμες αρωματικές καριόκες, ή σε ένα πρωτότυπο σοκολατένιο άλειμμα για το πρωινό. Ακόμη και το μπαγιάτικο τσουρέκι ή το ψωμί μπορεί να αξιοποιηθεί σε γλυκές φρυγανιές, αυγοφέτες και ψωμοπουτίγκες.
Σας δίνουμε μια πανέυκολη συνταγή.
Καριόκες με μελομακάρονα
Φτιάξτε με τα μελομακάρονα που περίσσεψαν τις πιο εύκολες καριόκες! Δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμες είναι. Και δεν πάνε χαμένα και τα μελομακάρονα…
Υλικά
Βάρος: Για περίπου 700 γρ.
- 400 γρ. μελομακάρονα, στραγγισμένα από τα πολλά σιρόπια (αν έχουν)
- 60 γρ. μπισκότα πτι μπερ, αλεσμένα
- 50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
- 100 γρ. (περίπου 1/2 κούπα) λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας
- 30 γρ. (1/3 κούπας) κακάο
- 500 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη (σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων)
Διαδικασία
- Για τις καριόκες με μελομακάρονα, σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα.
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα ή μεμβράνη
- Βάζουμε τη ζύμη για τις καριόκες με μελομακάρονα στη λαδόκολλα και την πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα (σαν κορμό), τυλίγοντάς τη με τη λαδόκολλα, και στρίβουμε τις άκρες της σαν καραμέλα.
- Συνεχίζουμε να δίνουμε σχήμα στη ζύμη ρολάροντάς την όπως είναι τυλιγμένη στον πάγκο.
- Βάζουμε τη ζύμη για τις καριόκες με μελομακάρονα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να σφίξει καλά.
- Ξετυλίγουμε, κόβουμε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε κάθε φέτα στη μέση.
- Βουτάμε τις καριόκες στη λιωμένη κουβερτούρα, τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν και, αν θέλουμε, τις τυλίγουμε μία μία με αλουμινόχαρτο.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/