Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι είναι η ακμή εγκυμοσύνης;

Oι ορμονικές αλλαγές στο σώμα ενοχοποιούνται για τα σπυράκια

Η ακμή και η εγκυμοσύνη αλληλεπιδρούν με πολύ μεταβλητό τρόπο, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα ενοχοποιούνται για τα σπυράκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για μερικούς ανθρώπους, η εγκυμοσύνη καταστέλλει τη δραστηριότητα των αδένων και ως εκ τούτου βελτιώνει την ακμή σε κάποιο βαθμό. Αυτό οφείλεται στη δράση των οιστρογόνων.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν έξαρση των σπυριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι γνωστό ως ακμή εγκυμοσύνης.

Αιτίες που προκαλούν τα σπυράκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σειρά αποδεικτικών στοιχείων που να αποδεικνύουν μια μοναδική αιτία. Πιστεύεται ευρέως ότι η αύξηση της προγεστερόνης ευθύνεται για την έξαρση των σπυριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέτοιοι ασθενείς μπορεί μερικές φορές να έχουν ιστορικό προεμμηνορροϊκής έξαρσης της ακμής, αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Η διαχείριση της ακμής όταν είστε έγκυος μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή οι κανονικές αλοιφές ακμής σας μπορεί να μην είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και συνιστάται να ακολουθείτε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος και μια επιλογή θεραπείας που έχει συνταγογραφήσει ο δερματολόγος σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι θεραπείας για τη θεραπεία της ακμής, τόσο τοπικές όσο και από του στόματος. Θα πρέπει να δοθεί ύψιστη σημασία στην ασφάλεια του μωρού κατά τη θεραπεία της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες, αλλά η θεραπεία σταθμίζεται σαφώς με την αναλογία κινδύνου-οφέλους και τη σοβαρότητα της ακμής. Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον δερματολόγο σας και η αυτοθεραπεία είναι ένα μεγάλο όχι.

  1. Κλινδαμυκίνη
    Μπορείτε να στραφείτε σε τοπικές αντιβιοτικές θεραπείες για την καταπολέμηση της ήπιας έως μέτριας ακμής. Οι τοπικές εφαρμογές κλινδαμυκίνης και ερυθρομυκίνης (αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των βακτηρίων στο σώμα) είναι συνήθως ασφαλείς για χρήση για την αντιμετώπιση των σπυριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  2. Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
    Έχει ισχυρές κερατολυτικές, ωμολυτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και παρόλο που κατατάσσεται στην κατηγορία C, ο κίνδυνος συγγενών δυσπλασιών είναι θεωρητικά μικρός και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν για την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο συνδυασμός υπεροξειδίου του βενζοϋλίου και κλινδαμυκίνης είναι ανώτερος από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται μόνοι και επίσης έχει μικρότερο κίνδυνο μικροβιακής αντοχής.
  3. Βακτηριοστατικό αζελαϊκό οξύ
    Αυτό το συστατικό ασκεί ευρείες αντιμικροβιακές επιδράσεις μέσω ενός ακόμη απροσδιόριστου μηχανισμού και έχει ένα καλά τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης ευεργετικό για τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή.
  4. Σαλικυλικό οξύ
    Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται ήρωας για δέρμα με τάση για σπυράκια. Αν και σπάνια έχει δείξει συστηματική τοξικότητα όταν εφαρμόζεται σε φλεγμονώδες ή τραυματισμένο δέρμα. Eίναι ασφαλές να χρησιμοποιείται σε περιορισμένο εύρος για μικρότερη διάρκεια. Τα ρετινοειδή, αν και πολύ αποτελεσματικά, αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Image by drobotdean on Freepik

Διαβάστε επίσης