Το ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα δημιουργείται είτε ως απότοκος καρνιοεγκεφαλικής κάκωσης ή αυτόματα, λόγω ρήξης αρτηρίας. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δημιουργίας αιματώματος, απαιτείται άμεσος διαγνωστικός έλεγχος(αξονική τομογραφία). Εάν η βλάβη είναι μικρή, ο ασθενής παρακολουθείται εντός κλινικής και σε λίγες ημέρες επαναλαμβάνει τις εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν απορροφήθηκε το αιμάτωμα. Εάν η βλάβη είναι μεγάλη, χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεσή του και την αποσυμπίσεση του εγκεφάλου διότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη και σοβαρή αναπηρία έως και θάνατο.
Για το αυτόματο ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα ενοχοποιούνται η αρτηριακή υπέρταση, οι αγγειακές δυσπλασίες, οι διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού, η κατάχρηση ουσιών (π.χ κοκαΐνη), η μετατροπή ενός ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε αιμορραγικό και τέλος, οι προϋπάρχοντες όγκοι εγκεφάλου που αιμορράγησαν.
Τα συμπτώματα του ενδοεγκεφαλικού αιματώματος είναι η ξαφνική και συνεχώς εντεινόμενη κεφαλαλγία, η πολύ αυξημένη πίεση, η ναυτία, οι έμετοι, διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, διαταραχές στην κίνηση ή και στην ομιλία και επιληπτικές κρίσεις.
Το μέγεθος της αιμορραγίας είναι αυτό που οδηγεί τον νευροχειρουργό να προτείνει συντηρητική αντιμετώπιση ή άμεσα χειρουργική, ώστε να μην εκδηλωθεί νέα αιμορραγία μέσα στο ίδιο 24ωρο η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.
Ο τρόπος χειρουργικής τους αντιμετώπισης είναι η κρανιοτομία και η αφαίρεση του αιματώματος με μικροχειρουργική τεχνική.
Πηγή: neurosurgery-thess.gr