Τεμπέλικη κολοκυθόπιτα, Λωλή Σίφνου

Forever Woman

Γλυκιά κολοκυθόπιτα Σίφνου χωρίς φύλλο

Παραδοσιακά η συνταγή ονομάζεται Λωλή Σίφνου. Η Λωλή Σίφνου ή αλλιώς τεμπέλικη κολοκυθόπιτα, είναι μία εύκολη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα μέλι και σταφίδες. Μία παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου, εύκολη, γρήγορη, αρωματική,

Υλικά

  • 750 γραμ. κολοκύθα
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 300 γραμ. σταφίδες
  • ½ φλ. μέλι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε κίτρινη κολοκύθα.
  • Καθαρίζουμε πρώτα την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε σε κυβάκια.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  • Ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα, με προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα.
  • Ρίχνουμε την πίτα στο ταψί.
  • Ψήνουμε στους 170° C, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160° C, στη μεσαία σχάρα για 45΄.

Πηγή: argiro.gr