Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τάρτα σοκολάτας

Η ωραιότερη τάρτα σοκολάτας που έχεις δοκιμάσει.

Φανταστική συνταγή για γλυκιά τάρτα με σοκολάτα και ατομικά ταρτάκια. Ιδανικά τη σερβίρουμε µε χτυπηµένη κρέµα ή παγωτό βανίλια!

Υλικά 

Για τη ζύμη

  • 250 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 150 γραμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό

Για τη γέµιση

  • 375 γραμμ. σοκολάτα με 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη
  • 150 ml γάλα
  • 225 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 μικρά αυγά ή 2 μεγάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. ρούμι ή κονιάκ

Eκτέλεση

  • Με ένα κόσκινο κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι και κάνουμε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας.
  • Βάζουμε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
  • Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουμε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουμε το αλεύρι μέσα στα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  • Προσθέτουμε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη. Όλες οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες.
  • Με την παλάμη σπρώχνουμε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύμη στον πάγκο.
  • Τη μαζεύουμε πίσω και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές μέχρι να είναι απαλή η υφή της.
  • Τυλίγουμε τάρτας σε μεμβράνη και δίνουμε πλακέ σχήμα.
  • Την αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.
  • Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ.

Άνοιγμα – στρώσιμο της τάρτας

  • Παγωμένη όπως είναι η ζύμη, την ανοίγουμε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο.
  • Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα.
  • Την καθίζουμε σωστά στις γωνίες και φροντίζουμε να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα.
  • Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τα περισσεύματα.
  • Τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας με πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄.
  • Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε σε µπάλα.
  • Το ανοίγουμε και το καθίζουμε πάνω στην τάρτα.
  • Γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη τάρτας
  • Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20΄.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια.
  • Ψήνουμε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Διατηρούμε τον φούρνο αναμμένο στους 200°C στις αντιστάσεις, για το τελικό ψήσιμο με την κρέμα σοκολάτας.

Για την κρέμα σοκολάτας

  • Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε µπεν µαρί να λιώσει.
  • Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε μπολ να ενωθούν ο κρόκος με το ασπράδι.
  • Βάζουμε το γάλα και την κρέμα σε κατσαρόλα, να έρθουν σε σημείο βρασμού.
  • Περιχύνουμε µε τα υγρά, τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε γρήγορα µε σύρμα.
  • Σουρώνουμε το μείγμα σε σήτα πάνω στη λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το αλάτι και το ρούμι.
  • Ανακατεύουμε µε σπάτουλα απαλά μέχρι να οµογενοποιηθεί το μείγμα, να πυκνώσει και να γυαλίσει.
  • Το ρίχνουμε µε προσοχή στην ψημένη τάρτα.
  • Τοποθετούμε την τάρτα σοκολάτας στον καυτό φούρνο και αμέσως σβήνουμε το φούρνο.
  • Κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε την τάρτα στη ζέστη του φούρνου για 35΄ μέχρι να πήξει η κρέμα σοκολάτας. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, γιατί θα φύγει η θερμότητα.
  • Αφού η κρέμα σοκολάτας σταθεροποιηθεί, βγάζουμε την τάρτα σοκολάτας από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κόβουμε την τάρτα σοκολάτας σε κομμάτια και σερβίρουμε προαιρετικά με χτυπημένη κρέμα ή παγωτό βανίλια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης