Η ωραιότερη τάρτα σοκολάτας που έχεις δοκιμάσει.
Φανταστική συνταγή για γλυκιά τάρτα με σοκολάτα και ατομικά ταρτάκια. Ιδανικά τη σερβίρουμε µε χτυπηµένη κρέµα ή παγωτό βανίλια!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γραμ. αλεύρι μαλακό
- 150 γραμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό
Για τη γέµιση
- 375 γραμμ. σοκολάτα με 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη
- 150 ml γάλα
- 225 ml κρέμα γάλακτος
- 3 μικρά αυγά ή 2 μεγάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γλ. ρούμι ή κονιάκ
Eκτέλεση
- Με ένα κόσκινο κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι και κάνουμε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας.
- Βάζουμε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
- Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουμε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουμε το αλεύρι μέσα στα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη. Όλες οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες.
- Με την παλάμη σπρώχνουμε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύμη στον πάγκο.
- Τη μαζεύουμε πίσω και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές μέχρι να είναι απαλή η υφή της.
- Τυλίγουμε τάρτας σε μεμβράνη και δίνουμε πλακέ σχήμα.
- Την αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.
- Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ.
Άνοιγμα – στρώσιμο της τάρτας
- Παγωμένη όπως είναι η ζύμη, την ανοίγουμε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
- Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο.
- Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα.
- Την καθίζουμε σωστά στις γωνίες και φροντίζουμε να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα.
- Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τα περισσεύματα.
- Τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας με πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄.
- Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε σε µπάλα.
- Το ανοίγουμε και το καθίζουμε πάνω στην τάρτα.
- Γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη τάρτας
- Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20΄.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια.
- Ψήνουμε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Διατηρούμε τον φούρνο αναμμένο στους 200°C στις αντιστάσεις, για το τελικό ψήσιμο με την κρέμα σοκολάτας.
Για την κρέμα σοκολάτας
- Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε µπεν µαρί να λιώσει.
- Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε μπολ να ενωθούν ο κρόκος με το ασπράδι.
- Βάζουμε το γάλα και την κρέμα σε κατσαρόλα, να έρθουν σε σημείο βρασμού.
- Περιχύνουμε µε τα υγρά, τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε γρήγορα µε σύρμα.
- Σουρώνουμε το μείγμα σε σήτα πάνω στη λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το αλάτι και το ρούμι.
- Ανακατεύουμε µε σπάτουλα απαλά μέχρι να οµογενοποιηθεί το μείγμα, να πυκνώσει και να γυαλίσει.
- Το ρίχνουμε µε προσοχή στην ψημένη τάρτα.
- Τοποθετούμε την τάρτα σοκολάτας στον καυτό φούρνο και αμέσως σβήνουμε το φούρνο.
- Κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε την τάρτα στη ζέστη του φούρνου για 35΄ μέχρι να πήξει η κρέμα σοκολάτας. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, γιατί θα φύγει η θερμότητα.
- Αφού η κρέμα σοκολάτας σταθεροποιηθεί, βγάζουμε την τάρτα σοκολάτας από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κόβουμε την τάρτα σοκολάτας σε κομμάτια και σερβίρουμε προαιρετικά με χτυπημένη κρέμα ή παγωτό βανίλια.
Πηγή: argiro.gr