Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ταμπουράς, η μικρασιάτικη πίτα με κόκκινη κολοκύθα

Διαφορετική κολοκυθόπιτα!

Ο ταμπουράς ή, αλλιώς, ταμπουραδόπιτα, είναι μια μικρασιάτικη πίτα με κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα. Εδώ την κάνουμε αλμυρή.

«Η ζύμη θέλει ένα δεκάλεπτο ζύμωμα για να σμίξει σωστά και να γίνει τρυφερή και μαλακιά. Και προσοχή, το ανακάτεμα δεν γίνεται αν δεν βάλεις χέρι. Ύστερα πρέπει να μείνει το ζυμάρι 1 ώρα για να ξεκουραστεί, να δαμαστεί και να ανοίγει σαν βούτυρο», μας εξήγησαν η Φούλα και η Μαρία, που μας διηγήθηκαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο. Το φύλλο το άνοιξαν με τη ματσόβεργα πάνω στο πλαστήρι που έχει κατασκευάσει ο άνδρας της Φούλας με αρχιτεκτονικό σχέδιο της Μαρίας, για να είναι ταμάμ.

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη ζύμη

  •  500 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  250-300 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό ψίχα κολοκύθας κόκκινη ή κίτρινη, ψιλοκομμένη (μπορούμε να την ψιλοκόψουμε σε δόσεις και στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, με διακοπτόμενη λειτουργία – δεν θέλουμε να γίνει πολτός)
  •  4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4 αυγά
  •  600 γρ. ξερό κατσικίσιο τυρί Χίου τριμμένο ή κατσικίσια «φέτα» θρυμματισμένη ή φέτα θρυμματισμένη μαζί με κασέρι τριμμένο (ή ανάμεικτα όλα τα τυριά)
  •  1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  3-4 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι
  •  3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα του ταψιού και του φύλλου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον ταμπουρά (πίτα με κόκκινη κολοκύθα), ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
  2. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό ή αλεύρι.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί. Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32-34 εκ.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο) και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο φύλλα. Το μεγαλύτερο το ανοίγουμε σε διάμετρο 40 εκ., ενώ το δεύτερο σε 32-34 εκ., όση δηλαδή η διάμετρος του ταψιού.
  3. Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες των φύλλων, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  4. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο του φύλλου, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.
  5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης