Τα τεχνητά γλυκαντικά ισχυρίζονται ότι σας προσφέρουν όλα τα οφέλη που προσφέρει η ζάχαρη, μείον τις επιπλέον θερμίδες. Φαίνεται σαν η τέλεια win-win κατάσταση; Μόνο που στην πραγματικότητα δεν είναι.
Από τότε που εισήχθησαν τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η σακχαρίνη, οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας αμφισβήτησαν συνεχώς την ασφάλεια αυτών των τεχνητών γλυκαντικών. Επιπλέον, οι ερευνητές βρίσκουν όλο και περισσότερους λόγους για τους οποίους τα υποκατάστατα ζάχαρης πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή μας. Αναρωτιέστε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;
Αλλάζουν τη γεύση σας
Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, η σουκραλόζη – ένα τεχνητό γλυκαντικό – είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Εκθέτοντας τους γευστικούς κάλυκες σας σε τόσο υψηλό επίπεδο γλυκύτητας, καταλήγετε να τους κάνετε λιγότερο δεκτικούς σε φυσικές, πιο υγιεινές πηγές γλυκύτητας, όπως τα φρούτα. Αυτό θαμπώνει τους γευστικούς κάλυκες και αυξάνει την τάση σας να καταναλώνετε γλυκές τροφές.
Οι ορμόνες σας αντιδρούν διαφορετικά
Όταν καταναλώνετε γλυκές τροφές, το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη — ακόμα κι αν αυτά τα γλυκά τρόφιμα έχουν μηδενικές θερμίδες. Η αύξηση της απελευθέρωσης ινσουλίνης οδηγεί σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την επιθυμία σας και σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό. Η έρευνα έχει επίσης προτείνει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης εμποδίζουν την παραγωγή του GLP-1. Η οποία είναι μια ορμόνη που κρατά τα επίπεδα σακχάρου και την πείνα σας υπό έλεγχο.
Έχετε την τάση να τρώτε υπερβολικά
Στα προαναφερθέντα σημεία, καλύψαμε τους βιοχημικούς λόγους για τους οποίους τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Υπάρχει ένας ακόμη λόγος πίσω από τον λόγο για τον οποίο τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να σας εξαπατήσουν να φάτε υπερβολικά. Είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο αισθάνονται στο στόμα σας. Τροφές που είναι γλυκές και πυκνές λένε στον εγκέφαλό σας ότι είναι τροφές με πολλές θερμίδες. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, από την άλλη πλευρά, έχουν πιο αραιή σύσταση και επομένως δεν είναι τα πιο ικανοποιητικά. Αυτό το αίσθημα δυσαρέσκειας μας κάνει να τρώμε υπερβολικά. Κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Διαταράσσουν τον μεταβολισμό σας
Τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν τεχνητά γλυκαντικά εμποδίζουν τις μαθημένες αποκρίσεις του σώματος που διατηρούν την ομοιόσταση της γλυκόζης – η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό του λίπους – υπό έλεγχο. Αυτό μπορεί επομένως να προκαλέσει διαταραχή του μεταβολισμού του σώματός σας.
Τώρα που ξέρετε γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι πολύ υγιεινά, εδώ είναι μερικές καταστάσεις που προκαλούνται από διάφορα τεχνητά γλυκαντικά:
Σακχαρίνη
Η σακχαρίνη μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, ναυτία, διάρροια και έχει επίσης συνδεθεί με καρκίνο.
Ασπαρτάμη
Αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης είναι γνωστό ότι προκαλεί διαταραχές της διάθεσης, προβλήματα μνήμης, καθώς και άλλες νευρολογικές ασθένειες.
Σουκραλόζη
Έχει βρεθεί ότι η σουκραλόζη μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους, κράμπες στο στομάχι, ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονή, καθώς και ζάλη.
Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να απολαύσετε γλυκό φαγητό, αλλά θέλετε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες και τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά από αυτά τα φυσικά γλυκαντικά:
Ακατέργαστο μέλι
Αυτό είναι ένα θαυμάσιο φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β—η οποία είναι εξαιρετική εάν χρειάζεστε μια φυσική ώθηση ενέργειας.
Μαύρη μελάσα
Αυτό που είναι υπέροχο σε αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο, καθώς και αντιοξειδωτικά, γεγονός που το κάνει τέλειο για καθαρισμό.
Ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας είναι γεμάτη με σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά και έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
Image by jcomp on Freepik