Τα όργανα του PILATES


όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρία πρόσβασης στην εξάσκηση Pilates με όργανα.

Πολύ σύντομα η ιστορία:

Στις αρχές του 1900 ο Joseph Pilates είχε εφεύρει για τις ανάγκες της υγείας του μία μέθοδο γύμνασης την οποία ονόμαζε «Ελεγχολογία» -«Contrology». Η μέθοδος αυτή ήταν ένα κράμα, μία μείξη των γνωστών της εποχής τότε μεθόδων γύμνασης (yoga, αρχαία ελληνική γυμναστική, ακροβατικά, πυγμαχία, κολύμβηση κλπ). Ήταν αποτελεσματική, αφού από ασθενικό ραχιτικό παιδί κατέληξε να γίνει ακροβάτης σε τσίρκο, πυγμάχος και ακόμα μοντέλο για ανατομικούς χάρτες!

Αυστριακός στην καταγωγή, το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου τον βρήκε σε περιοδεία αγώνων πυγμαχίας την Αγγλία όπου και φυλακίστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο ως αιχμάλωτος πολέμου. Επειδή μάλλον ήταν και ψυχοπονιάρης δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος απέναντι σε όλους αυτούς τους τραυματίες. Όσους μπορούσε να βοηθήσει με τις γνώσεις του στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων το έκανε. Βοηθώντας τους να κάνουν τις ασκήσεις με τα χέρια του και όλο του το σώμα- μία μορφή φυσικοθεραπευτή ας πούμε.

Τα πρώτα όργανα

Εξαντλήθηκε όμως και έτσι εμπνεύστηκε τα πρώτα όργανα! Τα ελατήρια των αντιστάσεων του reformer ήταν βγαλμένα από αυτά που στήριζαν στρώμα, το δίζυγο της Cadillac για τις έλξεις ήταν οι σωλήνες που στήριζαν τις κουρτίνες γύρω από το κρεββάτι και  η «κούνια» της Cadillac ήταν η κούνια που υποστήριζε το σπασμένο πόδι ή χέρι σε έλξη για ανάταξη του μέλους. Το ότι κάποιος ήταν τραυματίας δεν σήμαινε ότι θα τεμπέλιαζε κιόλας!

Μπορούσε να έχει το σπασμένο πόδι να κρέμεται και να κάνει έλξεις ταυτόχρονα προκειμένου να συντηρήσει όσο γίνεται τη γενικότερη φυσική του κατάσταση. Άλλωστε το λέει και η Φυσιολογία και πάνω σε αυτό βασίζεται και η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση το ότι όταν γυμνάζεται το ένα μέλος το άλλο αντίστοιχο (πχ. Αριστερό πόδι- δεξί πόδι) ωφελείται κατά 30% – αυτό συμβαίνει γιατί η δίοδος των νεύρων ανάμεσα στους σπονδύλους είναι πολύ μικρή και δεν είναι ξεχωριστή για το μέλος της κάθε πλευράς. Οπότε τα νεύρα που ξεκινάνε από εκεί και καταλήγουν στο κάθε μέλος επηρεάζονται μεταξύ τους.

Αυτά ήταν τα πρώτα βασικά όργανα. Ακολούθησαν και άλλα, αρκετά μάλιστα , καθώς ο Joseph Pilates ήταν χαρισματικός και εμπνευσμένος άνθρωπος με εξαιρετική ευρηματικότητα. Το μεγαλύτερο παραμένει η Cadillac που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το νοσοσκομειακό κρεββάτι ολόκληρο και το μικρότερο η «καρέκλα» -«pilates Chair» που είναι και το πιο αθλητικό γιατί στηρίζει πολύ λίγο το σώμα.

Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία πάντως των οργάνων του Pilates είναι ότι λειτουργούν ως μεγάλοι νάρθηκες-κηδεμόνες μέσα στους οποίους ή με τη βοήθεια των οποίων τοποθετείται το σώμα στις σωστές γωνίες και αποστάσεις προκειμένου η άσκηση με αυτά:

  • Να μακρύνει τους μύες που πρέπει
  • Να δυναμώσει μύες που πρέπει
  • Να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο στην αντίληψη του σωστού

Δοκιμάστε και εσείς να ξαπλώσετε στο πάτωμα και κάποιος να σας ευθυγραμμίσει. Θα εκπλαγείτε! Θα αισθάνεστε στραβοί ενώ στην πραγματικότητα θα είστε ευθυγραμμισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί στην Φυσικοθεραπεία η άσκηση με κηδεμόνα συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασκήσεων. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ο έλεγχος της αναπνοής αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του Pilates.

Τα πρώτα μοιραίως ήταν μεταλλικά, αργότερα όμως χρησιμοποιήθηκε το ξύλο ως υλικό. Όλα τα έπιπλα με ξύλο τα έφτιαχναν τότε. Στο πέρασμα του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται το αλουμίνιο και μερικές φορές το σίδερο πάλι. Ενδεχομένως λόγω ευκολίας αλλά κυρίως λόγω κόστους. Σαν το ξύλο όμως δεν υπάρχει! Το ξύλο είναι φυσικό υλικό που ομοιάζει του ανθρώπινου βιολογικού, έχει δοκίδες και δεσμίδες, απορροφά τους κραδασμούς της κίνησης. Ενώ το μέταλλο τις αποδίδει πίσω στο σώμα αυξάνοντας το κίνδυνο τραυματισμού. Αλλά…δεν είναι όλα τα βαλάντια ίδια και όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρία πρόσβασης στην εξάσκηση Pilates με όργανα.

Διαβάστε επίσης