Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό μας

Forever Woman

Η μαύρη σοκολάτα καταναλώνεται χωρίς τύψεις

Η σοκολάτα είναι η δική μας γλυκιά αμαρτία που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε καθώς η γεύση και το άρωμά της, την κάνουν ακαταμάχητη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αντισταθούμε με αποτέλεσμα μόλις την καταναλώσουμε να αισθανθούμε τύψεις.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα εκτός από πεντανόστιμη έχει και ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας, αρκεί να έχουμε την αίσθηση του μέτρου.

Η μαύρη σοκολάτα χαρακτηρίζεται για:

  • θρεπτική της αξία
  • Tις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες
  • Τα ιχνοστοιχεία
  • Τη θετική επίδρασή της στην ψυχική διάθεση μέσα από τις πολυφαινόλες.

Μη ξεχνάς ότι όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο περισσότερα φλαβονοειδή, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει.

Οι αποκαλούμενες φλαβονόλες προστατεύουν την καρδιά και συμβάλλουν:

  • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ωφελεί τις νοητικές δεξιότητες καθώς ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα.
  • Οι φλαβονόλες δρουν επίσης, εναντίον των κυτταρικών βλαβών που προκαλεί η γήρανση
  • Αυξάνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, περιορίζοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσει κανείς διαβήτη.

Είναι επίσης πλούσια σε ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως:

  • Ο σίδηρος: Είναι απαραίτητος για την αιμοποίηση καθώς επίσης και την πρόληψη από την αναιμία
  • Το μαγνήσιο: Συμβάλλει στην προστασία από τις μυϊκές κράμπες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Ο ψευδάργυρος: Είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό
  • Ο φώσφορος: Συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Ο χαλκός: Διεγείρει την απορρόφησή του σιδήρου

Επίσης, η μαύρη σοκολάτα δεν θεωρείται γαλακτοκομικό προϊόν, οπότε μπορεί να καταναλωθεί κι από όσους έχουν δυσανεξία στο γάλα ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες από ότι άλλα γλυκίσματα.

Η ιδανική ποσότητα

Παρόλα τα καλά όμως, η μαύρη σοκολάτα δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Η μαύρη σοκολάτα λόγω της καφεΐνης που περιέχει μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ σε κάποιος μπορεί να προκαλέσει και νευρικότητα ή συπνία.

Μην το παρακάνεις λοιπόν, καθώς 30 έως 60 γραμμάρια την ημέρα – τρία έως έξι τετραγωνάκια σοκολάτας- είναι η ιδανική ποσότητα!