Είναι τα πιο νόστιμα και πιο μελωμένα μελομακάρονα!
Πόσοι και πόσοι σεφ και μάγειρες υπάρχουν; Πάρα πολλοί και ο καθένας με τη δική του συνταγή και άποψη. Όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ”βασίλισσα της κουζίνας” που δεν είναι άλλη από την αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου! Έμαθε και συνεχίζει ακόμα να μαθαίνει σε όλους μας την σωστή μαγειρική! Προσωπικά της έχω μεγάλη αδυναμία και πάντα όταν πάω να κάνω μια συνταγή θα διαβάσω την Βέφα μας και μετά τους άλλους. Η απλότητα των υλικών είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κατά την δική μου άποψη.
Φέτος σκέφτηκα ποια μελομακάρονα να κάνω και εκείνη την στιγμή μου ήρθε στην σκέψη μου και στην γεύση μου τα αρωματισμένα μελομακάρονα της μαμάς μου που ακολουθούσε πιστά την Βέφα Αλεξιάδου!
Γιατί λοιπόν να κάνω την εν λόγω συνταγή; Θα ξεκινήσω από το σιρόπι που στην συγκεκριμένη συνταγή μυρίζει μέλι! Ναι βγάζει την πλούσια γεύση του μελιού! Καθόλου τυχαίο το όνομα του συγκεκριμένου γλυκού των Χριστουγέννων!
Εδώ τώρα να σας δώσω το δικό μου μυστικό στο μέλι. Το έκανα ακόμα πιο πλούσιο στη γεύση και στη μυρωδιά χρησιμοποιώντας μέλι Ερείκης! Δοκιμάστε το θα σας συναρπάσει!
Η ενοποίηση των υγρών (ελαιόλαδο, φυτικό λίπος, πορτοκάλι) με των στερεών (αλεύρι ,μπεικιν, σόδα) γίνεται με μια ευκολία απίστευτη , (χρησιμοποιούμε μόνο μια σπάτουλα σιλικόνης) που έχει σαν αποτέλεσμα να μην ξερνάει καθόλου το λάδι!
Τέλος προσοχή στο ψήσιμο το λέει και η Βέφα και έχει πολύ δίκιο. Θέλουν καλό ψήσιμο στους 175 βαθμούς κελσίου στον αέρα!
Προσοχή στο λάδι να είναι ποιοτικό και εύγεστο όχι πολύ βαρύ. Πάντα κοσκινάμε το αλεύρι, μπέικιν και σόδα. Επίσης μη σας ξεφύγει το γαρύφαλλο θέλει μικρή ποσότητα. Εγώ δεν έβαλα καθόλου γιατί δεν μου αρέσει.
Προσοχή: Εάν δεν θέλετε να πάρουν πολύ σιρόπι τα αφήνετε 1 λεπτό από την μια πλευρά και 1 από την άλλη. Είναι υπέρ αρκετό!
Πάμε να δούμε την συνταγή όπως την κάναμε.
Υλικά
- 1½κούπας λάδι
- ½ κούπας μαγειρικό λίπος
- 1 κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- ¼ κούπας κονιάκ
- 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το σιρόπι
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
για το γαρνίρισμα
- 1½κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
- κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο
Εκτέλεση
- Χτυπήστε 10 λεπτά στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά.
- Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος.
- Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας
- λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά ίσα ίσα να
- ενωθεί χωρίς να το ζυμώσετε.
- Πλάστε με τη ζύμη ή κόψτε με κουπ-πατ μελομακάρονα σε διαφορα σχηματα κι αραδιάστε τα σε ταψί. Ψήστε τα στους 175C για 30΄περίπου,
- ώσπου να ροδίσουν καλά. Προσοχή αφήστε τα να ψηθούν.
ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΡΥΟ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΖΕΣΤΑ.
- Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5’, αφαιρέστε τον αφρό. Αφαιρέστε όλο τον αφρό για να μείνει ένα σιρόπι σαν μέλι. Όπως βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο στα ταψιά περιχύστε τα. Όταν πιούν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
- Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι, όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα.