Μήπως φταις εσύ που το σιδέρωμα διαρκεί ώρες;
Οι δουλειές του σπιτιού είναι ο καθημερινός μας εφιάλτης, καθώς όσο τις αναβάλλουμε τόσο πολλαπλασιάζονται. Το σιδέρωμα είναι μία από τις πιο χρονοβόρες και βαρετές δουλειές. Δεν μπορείς όμως να το αναβάλλεις για πολύ καθώς οι στοίβες δημιουργούνται σε δευτερόλεπτα.
Ξεκινάς λοιπόν να σιδερώνεις και βλέπεις ότι αν δεν περάσεις τα ρούχο 2-3 φορές με το σίδερο η τσάκιση δεν φεύγει και ξεκινάς να αναρωτιέσαι γιατί. Μήπως χάλασε το σίδερο; Μήπως δεν έχει νερό μέσα ή μήπως θέλει καθάρισμα; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ευθύνεται μια από αυτές τις περιπτώσεις αλλά τις περισσότερες φορές ευθύνονται κάποια μικρά λαθάκια που κάνεις άθελα μου με αποτέλεσμα όχι μόνο να σου παίρνει ώρες να τελειώσεις το σιδέρωμα αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτά ώστε την επόμενη φορά να τα αποφύγεις!
Τα ρούχα είναι πολύ στεγνά
Το σιδέρωμα είναι πολύ πιο εύκολο όταν τα ρούχα σιδερώνονται αμέσως μόλις στεγνώσουν. Είναι επόμενο λοιπόν όταν αφήνεις τα ρούχα για μέρες σε μια λεκάνη μετά να δυσκολεύεσαι. Άλλωστε σίγουρα έχεις παρατηρήσει διαφορά όταν τα ψεκάζεις με λίγο νερό. Άρα φρόντισε να τα σιδερώνεις άμεσα και στη συνέχεια να χρησιμοποιείς τον ατμό για να εξαφανίσεις τυχόν ζάρες.
Αφήνεις τα ευαίσθητα για το τέλος
Τα ευαίσθητα υφάσματα δεν θέλουν υψηλές θερμοκρασίες. Φρόντισε λοιπόν να τα σιδερώνεις στην αρχή καθώς το σίδερο δεν είναι υπερβολικά ζεστό. Εναλλακτικά, μπορείς να τα σιδερώνεις στο τέλος, αρκεί όμως να έχεις βγάλει το σίδερο από την πρίζα, να έχεις αδειάσει το νερό και η θερμοκρασία να είναι ελεγχόμενη.
Ανεβάζεις πολύ τη θερμοκρασία
Μπορεί το σίδερο να έχει ρυθμιστή θερμοκρασίας, συνήθως όμως αμελείς να τον ρυθμίσεις ανάλογα με το ύφασμα του κάθε ρούχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «καίγεται» το ύφασμα αφήνοντας υπολείμματα στην πλάκα του σίδερου.
Δεν χρησιμοποιείς το κατάλληλο νερό
Τα περισσότερα σίδερα λειτουργούν με νερό βρύσης χωρίς να καταστρέφονται. Ωστόσο, αν το νερό της περιοχής σου έχει πολλά άλατα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μίγμα 50% βρύσης και 50% απεσταγμένο νερό.
Extra tip: Aν το νερό έχει άλατα θα παρατηρήσεις ότι έχουν συσσωρευτεί στις τρύπες της πλάκας του σίδερου. Επίσης κάθε φορά που πιέζεις το κουμπί του ατμού θα πέφτουν άλατα πάνω στο ρούχο.
Αφήνεις το νερό μέσα στο σίδερο
Το εναπομείναν νερό μπορεί να καταστρέψει τα εσωτερικά μέρη του σίδερου κι αν διαρρεύσει μπορεί να αποχρωματίσει την πλάκα. Φρόντισε λοιπόν να αδειάζεις πάντα το νερό από το σίδερο και να μην το αφήνεις για την επόμενη φορά.
Image by stockking on Freepik