Συνταγές για μερακλίδικα Χριστούγεννα
Το κοντοσούβλι, μερακλίδικο και γεμάτο νοστιμιά, παίρνει θέση στο γιορτινό τραπέζι με 6 απολαυστικές συνταγές: χοιρινό, κοτόπουλο, ζυγούρι ή αρνί. Ό,τι κι αν επιλέξετε, θα κάνει τη μέρα πιο λιχούδικη.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για γαλοπούλα και κλασικά ψητά. Φέτος, κάνουμε τη διαφορά και βάζουμε στο γιορτινό τραπέζι κοντοσούβλια – για πιο «μερακλίδικες» γιορτές. Από χοιρινό και κοτόπουλο μέχρι πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, οι 6 συνταγές που ακολουθούν θα γεμίσουν το σπίτι με τσίκνα και θα φέρουν στο τραπέζι την αυθεντική γεύση της σούβλας. Δοκιμάστε το κοντοσούβλι-όνειρο που ψήνεται στο τζάκι (ή στον φούρνο), το αρνίσιο, που μαριναρισμένο με μουστάρδα και πάπρικα γίνεται πολύ ζουμερό, εκείνο με τα δύο διαφορετικά κρεατικά. Σχεδόν όλα έχουν μια χειμωνιάτικη νότα –πορτοκάλι εδώ, βασιλομανίταρα εκεί— αλλά το κοντοσούβλι που μας έφτιαξε η Νένα Ισμυρνόγλου με ζυγούρι, πράσα, καρότα, δαμάσκηνα και μήλα, ακόμα πιο πολύ.
Συμβουλές για πετυχημένα κοντοσούβλια
Σωστά κομμένο κρέας
Οι διαστάσεις των κομματιών θα πρέπει να είναι περίπου 8 x 8 εκ. και με πάχος όχι λιγότερο από 3 εκ., ώστε να μη στεγνώσουν κατά το ψήσιμο, κυρίως τα άπαχα μέρη.
Η κατάλληλη σούβλα
Για κοντοσούβλια επιλέγουμε μια λεπτή και τετραγωνισμένη σούβλα, ώστε να μη γλιστρά το κρέας κατά το γύρισμα. Αν ψήσουμε στον φούρνο, προσέχουμε το μήκος της σούβλας να μην είναι πάνω από 45 εκ., ώστε να χωράει στον φούρνο μας διαγώνια.
Πώς σουβλίζουμε σωστά
Σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα και τα περνάμε στη σούβλα τρυπώντας τα όσο γίνεται στο κέντρο, ώστε, όταν τα γυρίζουμε, να γυρίζουν σωστά και να ψήνονται ομοιόμορφα. Επίσης τα βάζουμε κολλητά το ένα με το άλλο, αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά, για να περνάει η θερμότητα ανάμεσα στα κομμάτια. Αν στο κοντοσούβλι έχουμε και λαχανικά, τα περνάμε εναλλάξ με το κρέας.
Τυλίγουμε με μπόλια
- Η καλύτερη είναι από αρνάκι γάλακτος, γιατί είναι πολύ λεπτή και με ήπια γεύση. Τη ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη.
- Με την μπόλια τυλίγουμε όποιο κοντοσούβλι θέλουμε, κυρίως όμως αυτά με τα πιο άπαχα κρέατα, γιατί τα προστατεύει κατά το ψήσιμο, τα λιπαίνει και τα διατηρεί ζουμερά.
- Την αφήνουμε σε μπολ με χλιαρό νερό και λίγο ξίδι για τουλάχιστον 2 ώρες. Τη στραγγίζουμε και τη στεγνώνουμε απαλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
- Κατά το τύλιγμα την απλώνουμε ομοιόμορφα για να μη σχιστεί και δεν την τυλίγουμε πάνω από δύο φορές στο ίδιο σημείο, ώστε να έχει λιώσει στο τέλος του ψησίματος. Προσέχουμε να μην την τεντώσουμε υπερβολικά, για να μη σχιστεί και γιατί όσο ψήνεται και λιώνει θα λεπταίνει, με κίνδυνο να κοπεί και να αφήσει εκτεθειμένο το κρέας.
Πώς ψήνουμε τα κοντοσούβλια και τι προσέχουμε
Αν ψήσουμε σε θράκα κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό ή μοσχάρι
- Καλό θα ήταν να βάλουμε μπόλια στα κοντοσούβλια με αρνί, χοιρινό και μοσχάρι, ώστε να προστατεύονται καλύτερα. Στο κοτόπουλο δεν χρειάζεται, γιατί θα ψηθεί νωρίτερα από τον χρόνο που κάνει να λιώσει η μπόλια.
- Ετοιμάζουμε καλά χωνεμένη θράκα (τα κάρβουνα πρέπει να έχουν γκριζάρει), άφθονη, που να απλώνεται σε όλο το μήκος της σούβλας, καθώς και μια δεύτερη θράκα, συμπληρωματική, για να τροφοδοτούμε την κύρια όποτε χρειαστεί.
- Βάζουμε τη σούβλα στην ψησταριά, στη μεσαία σκάλα, και ψήνουμε, γυρίζοντάς την τακτικά. Οι μπόλιες αργά αργά θα λεπταίνουν και το κρέας σταδιακά θα σκουραίνει. Όταν οι μπόλιες θα έχουν λιώσει αφήνοντας ένα πολύ λεπτό δίχτυ, έχοντας όμως διαποτίσει καλά το κρέας, αλείφουμε τακτικά το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr