Είναι ζουμερά, απίθανα νόστιμα
Υλικά
Μερίδες: 6
- 400-500 γρ. λαζάνια σε φύλλα
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 200 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτια
Για τον κιμά
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
- 50 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 700 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
- 70 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
- 500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κιμάς
- Για να φτιάξουμε κλασικά φουρνιστά λαζάνια με κιμά και ρευστή μπεσαμέλ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι με μπέικον, το σέλινο και το καρότο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
- Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ .
- Ρίχνουμε την ντομάτα, 100 ml νερό και ανακατεύουμε.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ.
Διαδικασία
Κιμάς
- Για να φτιάξουμε κλασικά φουρνιστά λαζάνια με κιμά και ρευστή μπεσαμέλ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι με μπέικον, το σέλινο και το καρότο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
- Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ .
- Ρίχνουμε την ντομάτα, 100 ml νερό και ανακατεύουμε.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ.
Μπεσαμέλ
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ρευστή κρέμα.
Λαζάνια
- Απλώνουμε στο πυρέξ μία λεπτή στρώση από την μπεσαμέλ.
- Έπειτα, καλύπτουμε την επιφάνεια με μία στρώση λαζάνια.
- Απλώνουμε ξανά άλλη μία λεπτή στρώση μπεσαμέλ και από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με λαζάνια, μπεσαμέλ και τον υπόλοιπο κιμά.
- Τελειώνουμε με μία στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Σκορπίζουμε στην επιφάνεια την παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να λιώσουν τα τυριά στην επιφάνεια.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








