Συμβουλές μαγειρικής

Image by senivpetro on Freepik

Θα σας γλιτώσουν από τις πιο δύσκολες καταστάσεις

Υπάρχει ένας αμέτρητος αριθμός συμβουλών κουζίνας που μπορείτε να δοκιμάσετε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές δημοφιλείς συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινή σας χρήση ορισμένων κοινών συστατικών ψησίματος και μαγειρέματος.

  • Πριν χαράξετε το κρέας, αφήστε το να σταθεί για 10 έως 15 λεπτά αφού το αφαιρέσετε από την πηγή θερμότητας για να επιτρέψετε την αναδιανομή των χυμών στο κρέας. Η περίοδος αναμονής θα έχει ως αποτέλεσμα πιο σφιχτό, πιο ζουμερό κρέας και θα διευκολύνει το σκάλισμα.
  • Δεν υπάρχει σχάρα ψησίματος; Εάν δεν έχετε σχάρα ψησίματος για το ψήσιμο του κρέατος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στρώση σέλινο ή κρεμμύδια για να κρατήσετε το κρέας από τον πάτο του τηγανιού, ώστε να μην πήξει στους χυμούς του καθώς ψήνεται. Το στρώμα του σέλινου ή των κρεμμυδιών παρέχει επίσης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα πρόσθετης γεύσης στο κρέας και τα στάζει από τηγάνι.
Όταν μαγειρεύετε μπιφτέκια, δημιουργήστε μια μικρή τρύπα, πλάτους περίπου ½ ίντσας, στο κέντρο του μπιφτέκι πριν το μαγειρέψετε. Η τρύπα επιτρέπει στο μπιφτέκι να ψηθεί από μέσα και έξω, δημιουργώντας ένα πιο ομοιόμορφα ψημένο μπιφτέκι.
  • Πασπαλίστε λίγο αλεύρι στο τηγάνι πριν τηγανίσετε το μπέικον για να μειώσετε το πιτσίλισμα της λαδόκολλας.
  • Όταν μαγειρεύετε κομμάτια κοτόπουλου, ξεκινήστε από τα σκούρα κομμάτια και στη συνέχεια προσθέστε το λευκό κοτόπουλο. Το σκούρο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί από το λευκό, επομένως το να ξεκινήσετε πρώτα το σκούρο θα βοηθήσει στο να τελειώσουν το λευκό και το σκούρο σχεδόν την ίδια ώρα.
  • Για να αφαιρέσετε το λίπος από το ταψί που στάζει πριν μειώσετε το υγρό, ξεφλουδίστε το τηγάνι και ρίξτε το υγρό σε ένα μικρό μεταλλικό μπολ ανάμειξης. Τοποθετήστε το μπολ σε ένα λουτρό με παγωμένο νερό και περιμένετε μερικά λεπτά για να αρχίσει να στερεοποιείται το λίπος στην επιφάνεια. Ξύστε το λίπος από την επιφάνεια ή περιστρέψτε το μπολ έτσι ώστε το λίπος να μαζευτεί κατά μήκος των άκρων και στη συνέχεια να το ξύσει.
Τρίψτε το χυμό λεμονιού στα ψάρια πριν το μαγείρεμα. Αυτό θα βοηθήσει το ψάρι να διατηρήσει το χρώμα του και να προσθέσει στη γεύση του.
  • Παρακολουθήστε προσεκτικά τις γαρίδες για να είναι μαγειρεμένες κατά το μαγείρεμα. Αν σχηματίσουν μισό κύκλο, έχουν τελειώσει και αν έχουν κουλουριαστεί σε κύκλο, παρακάνουν.
  • Μαγειρέψτε επιπλέον αυγά ποσέ και στη συνέχεια αποθηκεύστε τα επιπλέον σε κρύο νερό στο ψυγείο για να ζεσταθούν αργότερα. Ζεσταίνουμε τα αυγά ποσέ οποιαδήποτε στιγμή μαγειρεύουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 έως 15 δευτερόλεπτα.
  • Όταν βράζετε πατάτες ή ρύζι, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη για να αποφύγετε να βράσει το νερό όσο μαγειρεύονται.
Η προσθήκη μιας λεπτής στρώσης λαδιού κατά μήκος της πάνω άκρης μιας κατσαρόλας θα αποτρέψει το βράσιμο του φαγητού.
  • Μερικές σταγόνες ξίδι που προστίθενται στο νερό όταν βράζουν οι πατάτες θα βοηθήσουν στη διατήρηση του λευκού τους χρώματος.
  • Για να κάνετε πιο αφράτο πουρέ πατάτας, προσθέστε μια πρέζα μαγειρική σόδα με το γάλα και το βούτυρο πριν πολτοποιήσετε.
  • Όταν φτιάχνετε ρύζι ή στιγμιαία πατάτα, χρησιμοποιήστε ζωμό κοτόπουλου στη θέση του νερού για να προσθέσετε επιπλέον γεύση.
  • Προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι στο ρύζι κατά το μαγείρεμα. Αυτό θα επιτρέψει στο ρύζι να χωριστεί και να μην κολλήσει μετά το μαγείρεμα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε απλά να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο νερό για να αποτρέψετε το ρύζι από το να κολλήσει.
  • Όταν βράζετε χυλοπίτες με λαζάνια, λόγω του μεγέθους τους, είναι καλύτερο να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους. Αποφύγετε τη χρήση λαδιού όταν βράζετε άλλα νουντλς γιατί το λάδι θα εμποδίσει τη σωστή κόλληση της σάλτσας στα ζυμαρικά.
Μαγειρέψτε λίγο τα ζυμαρικά κατά το 1/4 έως το 1/3 του προτεινόμενου χρόνου μαγειρέματος όταν πρόκειται να προστεθούν σε άλλο πιάτο που απαιτεί επιπλέον χρόνο ψησίματος. Θα τελειώσει το μαγείρεμα όταν μαγειρευτεί με το πιάτο στο οποίο έχει προστεθεί. Εάν τα ζυμαρικά είναι πλήρως ψημένα, μπορεί να παρασκευαστούν όταν μαγειρεύονται στο άλλο πιάτο.
  • Ρίξτε τα ζυμαρικά με ένα ξηρό τριμμένο τυρί, όπως παρμεζάνα, πριν προσθέσετε τη σάλτσα. Το τριμμένο τυρί θα κολλήσει στα ζυμαρικά και θα αφήσει τη σάλτσα να κολλήσει καλύτερα στα ζυμαρικά.
  • Τα φρέσκα βότανα που προστίθενται στη σούπα μπορεί να χάσουν τη γεύση τους όταν μαγειρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσθέστε περισσότερα βότανα λίγο πριν τα σερβίρετε για να τονώσετε τη γεύση.
  • Εάν η σούπα σας γίνει πολύ αλμυρή όταν την ετοιμάζετε, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μηλίτη για να καταπολεμήσετε την αλμύρα. Μια άλλη μέθοδος που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να προσθέσετε μια ωμή πατάτα στη σούπα για να απορροφήσει λίγο από το επιπλέον αλάτι.

Για να αφαιρέσετε το λίπος από τη σούπα ή το ζωμό, χρησιμοποιήστε μία από αυτές τις τεχνικές:

  • Αφαιρέστε το λίπος από τις σούπες αφήνοντας ένα φύλλο μαρουλιού να επιπλέει πάνω από τη σούπα. Το μαρούλι θα προσελκύσει το λίπος και στη συνέχεια το λίπος και το φύλλο μαρουλιού μπορούν να αφαιρεθούν.
  • Προσθέστε παγάκια στη σούπα, ανακατέψτε για να μαζευτεί λίπος στα παγάκια και μετά αφαιρέστε τα πριν λιώσουν.
  • Τσαλακώστε ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη και ξαφρίστε την επιφάνεια της σούπας μαζί της. Το πλαστικό περιτύλιγμα θα προσελκύσει λίπος από την επιφάνεια.
  • Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει, τη βάζετε στο ψυγείο για μια-δυο ώρες και όταν την αφαιρέσετε, το λίπος θα έχει στερεοποιηθεί από πάνω και στη συνέχεια θα μπορείτε να το ξύσετε εύκολα.
  • Προσθέστε στιγμιαίες νιφάδες πατάτας στη σούπα για να πήξει. Προσθέστε μικρές ποσότητες κάθε φορά και ανακατέψτε. Συνεχίστε να προσθέτετε μικρές ποσότητες νιφάδων μέχρι η σούπα να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.
  • Εάν η σούπα σας γίνει πολύ γλυκιά από την προσθήκη πολλής ζάχαρης ή κάποιου συστατικού που έχει προσθέσει πολύ γλυκύτητα, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο αλάτι για να μειώσετε τη γλύκα ή 1 κουταλάκι του γλυκού μηλίτη μήλου ή λευκό ξύδι. Φροντίστε να κάνετε γευστική δοκιμή μετά από κάθε προσθήκη για να μην αλλάξετε πολύ τη γεύση της σούπας ή την κάνετε πολύ αλμυρή.
  • Το νερό μαγειρέματος από τα περισσότερα λαχανικά μπορεί να προστεθεί σε σούπες και σάλτσες για επιπλέον γεύση.
  • Προσθέστε διαφορετική γεύση σε μια συνταγή χρησιμοποιώντας χυμούς, μπουγιόν ή νερό μαγειρέματος λαχανικών αντί για το νερό που απαιτείται σε αυτή τη συνταγή.
  • Προσθέστε λίγο γάλα στο νερό ή μερικές σταγόνες ξύδι όταν μαγειρεύετε το κουνουπίδι για να το βοηθήσετε να διατηρήσει το λευκό του χρώμα.
Μην προσθέτετε αλάτι στο νερό όταν μαγειρεύετε γλυκό καλαμπόκι γιατί το αλάτι θα σκληρύνει το καλαμπόκι. Προσθέστε λίγη ζάχαρη στο νερό για να τονώσετε τη γεύση.
  • Για να μαγειρέψετε βιαστικά μερικά κομμάτια γλυκού καλαμποκιού, τοποθετήστε δύο ή τρία στάχυα σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νερό για κάθε αυτί. Αφήστε ένα ελαφρύ άνοιγμα στη σακούλα και μαγειρέψτε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Ελέγξτε για ετοιμότητα και αν δεν είναι έτοιμο, μαγειρέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
  • Όταν τηγανίζετε τηγανητές πατάτες, μην υπερφορτώνετε το καλάθι. Αν προσπαθήσετε να μαγειρέψετε πάρα πολλά ταυτόχρονα, θα έχετε λιπαρές και μουσκεμένες πατάτες.
  • Μειώστε την ποσότητα του πιτσιλίσματος λίπους, όταν τηγανίζετε τα τρόφιμα, πασπαλίζοντας τον πάτο του τηγανιού με αλάτι.
  • Όταν τηγανίζετε τα κρεμμύδια, επιταχύνετε τη διαδικασία προσθέτοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ενώ τηγανίζετε.
  • Ετοιμάστε συνταγές που απαιτούν τα κρεμμύδια και το σκόρδο να μαγειρεύονται σε λάδι ξεκινώντας από τα κρεμμύδια. Προσθέστε το σκόρδο στο τέλος για να μην καεί και να πικρίσει.
Εάν το σάλτσα χρειάζεται αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη σάλτσα σόγιας αντί για αλάτι. Η σάλτσα σόγιας θα προσθέσει αλμύρα και χρώμα στο σάλτσα.
  • Μαγειρέψτε τη σάλτσα ντομάτας αργά σε χαμηλή φωτιά για να παραχθεί μια γλυκιά, μαλακή σάλτσα. Αν βράσουν γρήγορα οι ντομάτες θα γίνουν όξινες.
  • Μειώστε τη σάλτσα ή το υγρό χρησιμοποιώντας ένα τηγάνι με μεγάλη επιφάνεια μαγειρέματος. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης.

Image by senivpetro on Freepik

Διαβάστε
ακόμα