Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων στην παραλία

Οι τροφιμογενείς ασθένειες αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και γιατί η προετοιμασία φαγητού σε εξωτερικούς χώρους καθιστά πιο δύσκολο τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων.

Μερικοί από τους πιο κοινούς ένοχους τροφιμογενών ασθενειών περιλαμβάνουν το E. coli, τη Salmonella και το Campylobacter, με αποτέλεσμα μια ποικιλία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Πάρτε μαζί μόνο την ποσότητα φαγητού που μπορείτε να καταναλώσετε για να αποφύγετε τα υπολείμματα. Εάν ψήνετε στη σχάρα, βεβαιωθείτε ότι το επιτρέπουν οι τοπικές διατάξεις. Οι ψύκτες πρέπει να είναι εν μέρει θαμμένοι στην άμμο, καλυμμένοι με κουβέρτες και στη σκιά μιας ομπρέλας παραλίας. Φέρτε μαζί σας υγρές πετσέτες για τον καθαρισμό των χεριών.

Προετοιμασία – Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό διατηρείται κρύο

  • Προψύξτε το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Το πιο ψυχρό σώμα είναι συνήθως ζεστό στην αρχή. Έτσι, όταν βάζετε τις παγοκύστες μέσα, μια σημαντική ποσότητα παγωμένου πάγου πρόκειται να ξεπαγώσει λόγω της θερμοκρασίας του σώματος που είναι πιο κρύα.
  • Παγώστε ή ψύξτε τα αντικείμενα πριν από το ταξίδι. Καταψύξτε αντικείμενα που μπορούν να καταψυχθούν στο σπίτι πριν φύγετε. Αντικείμενα όπως κουτιά χυμού, μπουρεκάκια χάμπουργκερ, ατομικά στήθη κοτόπουλου και χοτ ντογκ μπορούν να καταψυχθούν και να ξεπαγώσουν σιγά σιγά στο ψυγείο σας για να τα χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι σας. Βάλτε αναψυκτικά, ζελέ και άλλα αντικείμενα που θα καταλήξουν στο ψυγείο σας στο ψυγείο για μια νύχτα.
  • Βάζουμε στον πάτο το κατεψυγμένο κρέας και τα λαχανικά. Ο κρύος αέρας πέφτει. Έτσι τα κάτω μέρη του ψυγείου είναι τα πιο κρύα μέρη. Επιπλέον, δεν θέλετε να ζεστάνετε το φαγητό σας και άλλα πράγματα ανοίγοντας πολύ συχνά την πόρτα του ψυγείου.
  • Ένα γεμάτο ψυγείο διαρκεί περισσότερο από ένα μισοάδειο. Θα πρέπει να γεμίσετε πλήρως το ψυγείο έτσι ώστε ο αέρας να μην μπορεί να κυκλοφορεί μέσα. Αν απλά δεν έχετε αρκετό φαγητό και ποτά, μπορείτε να καταψύξετε μπουκάλια νερού και να γεμίσετε τους άδειους χώρους με αυτά.
  • Τοποθετήστε τα τακτικά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα από πάνω. Βάλτε από πάνω τα ποτά, το ντύσιμο και τα σνακ που θα καταναλώνετε πιο τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Φέρτε δύο ψύκτες: Φέρτε ένα ψυγείο για ποτά και σνακ και ένα άλλο για ευπαθή τρόφιμα. Το ψυγείο ποτών θα ανοίγει και θα κλείνει πολύ, κάτι που αφήνει τον ζεστό αέρα να μπει και κάνει τον πάγο να λιώσει πιο γρήγορα.
  • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συσκευάσετε τρόφιμα που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, σταθερά στο ράφι: κουτιά μιας μερίδας με δημητριακά, trail mix, ποπ κορν, σάλτσα μήλου μίας μερίδας, κουτιά σάντουιτς με φυστικοβούτυρο τόνου, φρέσκα φρούτα, καρότα ή σέλινο.

Ασφάλεια Τροφίμων στο Δρόμο

  • Μεταφέρετε τα τρόφιμα σε ψυγείο (γεμάτο με πάγο ή παγοκύστες) στο πίσω κάθισμα ενός κλιματιζόμενου αυτοκινήτου – αντί για το πορτμπαγκάζ.
  • Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ψυγείο, δοκιμάστε να συσκευάσετε παγωμένα κουτιά χυμού ή μπουκάλια νερό για ένα ενυδατικό αναζωογονητικό που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε δροσερά άλλα τρόφιμα γύρω τους.
  • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συσκευάσετε τρόφιμα που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, σταθερά στο ράφι : κουτιά μιας μερίδας με δημητριακά, trail mix, ποπ κορν, σάλτσα μήλου μίας μερίδας, κουτιά σάντουιτς με φυστικοβούτυρο τόνου, φρέσκα φρούτα, καρότα ή σέλινο.
  • Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό και το γρήγορο φαγητό είναι επίσης ευαίσθητα σε τροφική δηλητηρίαση. Φάτε γρήγορο φαγητό μέσα σε δύο ώρες.

Ασφαλές σερβίρισμα φαγητού σε εξωτερικούς χώρους

  • Διατηρήστε το πιο δροσερό στη σκιά. Ένα πλήρες ψυγείο θα διατηρήσει την ψυχρή του θερμοκρασία περισσότερο από ένα μερικώς γεμάτο. Όταν χρησιμοποιείτε ψυγείο, κρατήστε το μακριά από τον άμεσο ήλιο, τοποθετώντας το στη σκιά ή ένα καταφύγιο.
  • Κρατήστε το ψυγείο κλειστό. Αποφύγετε να ανοίγετε το ψυγείο επανειλημμένα, ώστε το φαγητό σας να παραμείνει πιο κρύο περισσότερο.
  • Κανόνας δύο ωρών. Τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να κάθονται έξω για περισσότερο από δύο ώρες.
  • Μικρότερες μερίδες. Σερβίρετε κρύο φαγητό σε μικρές μερίδες και κρατήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο. Αφού ψήσετε το κρέας και τα πουλερικά στη σχάρα, κρατήστε το ζεστό μέχρι να το σερβίρετε.

Image by freepic.diller on Freepik

Διαβάστε επίσης