Σύκο γλυκό του κουταλιού

Forever Woman

Αυτό το συκαλάκι είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που έχετε δοκιμάσει!

Σύκο γλυκό του κουταλιού με όλα τα μυστικά του. Παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο.

Υλικά

  • 1 kg άγουρα συκαλάκια Ρίνια (περίπου 60 μικρά)
  • 1 kg ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 1 κομμάτι/ια γαλαζόπετρα σε μέγεθος φακής
  • 60 γαρύφαλλα
  • 60 αμύγδαλα καθαρισμένα (άσπρα)
  • 1/2 φλ. γλυκόζη
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)

Eκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε το γλυκό σύκο, κόβουμε τα άγουρα σύκα από την αγριοσυκιά του Μαΐου (λέγονται Ρίνια).
  • Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό να τα σκεπάζει.
  • Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 15′. Όταν το σύκο πέφτει από το πιρούνι είναι έτοιμα.
  • Τα βγάζουμε αμέσως από το καυτό νερό και τα βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Θα τα αφήσουμε για 2 μέρες στο κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να αλλάξουμε το νερό 5-6 φορές συνολικά.
  • Μετά από 2 ημέρες τα βάζουμε σε 2 σουρωτήρια, για να μην πατηθούν και λιώσουν.
  • Πιάνουμε 1-1 σύκο, το ζουλάμε ελαφρά να φύγει τυχόν νερό και μπήγουμε στη σάρκα του, από την πλευρά της τρυπούλας, ένα αμύγδαλο.
  • Καρφώνουμε σε κάθε σύκο από 1 γαρίφαλο.
  • Τα αφήνουμε στη σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τα σύκα σειρά σειρά με προσοχή.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Μόλις πάρουν βράση, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε για περίπου 40′ να δέσει το σιρόπι.
  • Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια.
  • Προσθέτουμε τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Πηγή: argiro.gr