Αυτό το συκαλάκι είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που έχετε δοκιμάσει!
Σύκο γλυκό του κουταλιού με όλα τα μυστικά του. Παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο.
Υλικά
- 1 kg άγουρα συκαλάκια Ρίνια (περίπου 60 μικρά)
- 1 kg ζάχαρη
- 3 φλ. νερό
- 1 κομμάτι/ια γαλαζόπετρα σε μέγεθος φακής
- 60 γαρύφαλλα
- 60 αμύγδαλα καθαρισμένα (άσπρα)
- 1/2 φλ. γλυκόζη
- 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
Eκτέλεση
- Για να φτιάξουμε το γλυκό σύκο, κόβουμε τα άγουρα σύκα από την αγριοσυκιά του Μαΐου (λέγονται Ρίνια).
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό να τα σκεπάζει.
- Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 15′. Όταν το σύκο πέφτει από το πιρούνι είναι έτοιμα.
- Τα βγάζουμε αμέσως από το καυτό νερό και τα βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Θα τα αφήσουμε για 2 μέρες στο κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να αλλάξουμε το νερό 5-6 φορές συνολικά.
- Μετά από 2 ημέρες τα βάζουμε σε 2 σουρωτήρια, για να μην πατηθούν και λιώσουν.
- Πιάνουμε 1-1 σύκο, το ζουλάμε ελαφρά να φύγει τυχόν νερό και μπήγουμε στη σάρκα του, από την πλευρά της τρυπούλας, ένα αμύγδαλο.
- Καρφώνουμε σε κάθε σύκο από 1 γαρίφαλο.
- Τα αφήνουμε στη σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τα σύκα σειρά σειρά με προσοχή.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Μόλις πάρουν βράση, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε για περίπου 40′ να δέσει το σιρόπι.
- Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια.
- Προσθέτουμε τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Πηγή: argiro.gr