Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στην Κίνα η κατάψυξη ωαρίων είναι επιλογή μόνο για γυναίκες πουν έχουν παντρευτεί.

Θλίψη

Οι ανύπαντρες γυναίκες στην Κίνα, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά σε μεταγενέστερο χρόνο

Η δημογραφική κρίση στην Κίνα δεν είναι κάτι άγνωστο. Και τα στοιχεία, είναι αμείλικτα. Ενδεικτικά, ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού της Κίνας μειώθηκε κατά 2,75 εκατομμύρια, σε 1,409 δισεκατομμύρια το 2023. Οι νέες γεννήσεις, από την άλλη, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μειώθηκαν κατά 5,7%, ενώ το ποσοστό γεννήσεων για το 2023, ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αλλά γιατί στα λέμε όλα αυτά;

Γιατί, παρά την προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων, μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, φαίνεται πως μπορούν να τεκνοποιήσουν μέσω της κατάψυξης ωαρίων ή άλλους τρόπους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Απλούστατα, οι ανύπαντρες γυναίκες, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αναγκάζονται να καταφύγουν σε κλινικές του εξωτερικού ώστε να καταψύξουν τα ωάριά τους.

Η ιστορία της Γιανγκ Λι

Η Γιανγκ Λι είναι μια single γυναίκα στην Κίνα. Η ίδια, μίλησε για τη δική της εμπειρία αναφορικά με την κατάψυξη ωαρίων στον Guardian. Όπως είπε, όταν έγινε 30 ετών, έδωσε στον εαυτό της τρία χρόνια για να αποφασίσει αν ήθελε ή όχι να κάνει παιδιά. Τα χρόνια περνούσαν, αλλά εκείνη δεν ήξερε εάν όντως ήθελε να τεκνοποιήσει. Πέρυσι, αποφάσισε να καταψύξει τα ωάριά της, αλλά ως ανύπαντρη γυναίκα στην Κίνα, καμία κλινική γονιμότητας δεν θα τη βοηθούσε. «Μίλησα με έναν γιατρό και μου είπε ότι για να καταψύξω τα ωάριά μου στην Κίνα, είτε χρειάζομαι σύζυγο είτε πρέπει να έχω καρκίνο. Είπα ότι δεν θέλω ούτε το ένα ούτε το άλλο», τόνισε η Γιανγκ στην εφημερίδα.

Η ίδια, άρχισε να ψάχνει πιθανούς προορισμούς στο εξωτερικό, αντλώντας πληροφορίες από το Xiaohongshu, μια εφαρμογή όπου γυναίκες ανταλλάσσουν συμβουλές σχετικά με το πού να κατευθύνουν για την απαραίτητη θεραπεία. Τελικά, η Γιανγκ κατέληξε στην Τσεχική Δημοκρατία επειδή ήταν φθηνότερη από το να πάει στις ΗΠΑ και επειδή η χώρα επιτρέπει τη μεταφορά κατεψυγμένων ωαρίων εκτός της χώρας για εξωσωματική γονιμοποίηση αργότερα. Η Γιανγκ ταξίδεψε στην Τσεχική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο για να υποβληθεί σε διαδικασία κατάψυξης ωαρίων. Η όλη θεραπεία της κόστισε περίπου 25.000 γιουάν και ένα ετήσιο τέλος αποθήκευσης.

Και η Γιανγκ, δεν ήταν η μοναδική γυναίκα που κατέφυγε σε κλινική του εξωτερικού. Μια άλλη γυναίκα, 36 ετών, ταξίδεψε στο Λάος για να καταψύξει τα ωάριά της. «Δεν είναι ένα μικρό ποσό, αλλά για μένα είναι σημαντικό για να κατευνάσω το άγχος μου για τη γονιμότητα για τα επόμενα 10 χρόνια».

Εκατομμύρια γυναίκες χωρίς το δικαίωμα κατάψυξης ωαρίων

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, έχει καλέσει την κοινωνία να «καλλιεργήσει ενεργά μια νέα κουλτούρα γάμου και τεκνοποίησης», με πρώτο και κύριο στόχο να αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων. Αλλά, η κατάψυξη ωαρίων, θεωρείται από την ηγεσία ως αντίθετη σε μια τέτοια προσπάθεια. Το 2020, η Εθνική Επιτροπή Υγείας, δήλωσε ότι το να επιτραπεί στις ανύπαντρες γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους θα μπορούσε να δώσει στις γυναίκες «ψεύτικες ελπίδες» και να τις ενθαρρύνει να καθυστερήσουν τη μητρότητα, «κάτι που δεν συμβάλλει στην προστασία της υγείας των γυναικών και των απογόνων».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τους οικονομολόγους Ρεν Ζέπινγκ και Λίανγκ Τζιάνχανγκ, διαπίστωσε ότι πάνω από το 65% των γυναικών ηλικίας 30 έως 34 ετών ήλπιζαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μέσω της κατάψυξης ωαρίων. Οι ελπίδες, όμως, αποδεικνύονται μέχρι σήμερα φρούδες. Κι αυτό, φαίνεται και στην πράξη. Το 2022, ένα κινεζικό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της Τερέζα Ξου, μιας ανύπαντρης γυναίκας, να μηνύσει ένα νοσοκομείο του Πεκίνου που αρνήθηκε να της επιτρέψει να καταψύξει τα ωάριά της, με την αιτιολογία ότι το νοσοκομείο παραβίαζε τα δικαιώματά της. Η ίδια, άσκησε έφεση κατά της απόφασης πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την ετυμηγορία.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης