Είναι τόσο συχνές φράσεις, που σίγουρα τις έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν
Αν είσαι μητέρα, γνωρίζεις πόσο απαιτητικό και δύσκολο είναι να μεγαλώνεις παιδιά, καθώς οι προκλήσεις είναι ατέλειωτες. Δεν είναι μόνο το σχολείο που διαμορφώνει τον χαρακτήρα ενός παιδιού. Στην πραγματικότητα, η προσωπικότητά του πλάθεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τα ερεθίσματα που δέχεται από το σπίτι του και τον τρόπο που το μεγαλώνουν οι γονείς του.
Η αλήθεια είναι πως τα όρια είναι πολύ λεπτά και απαιτείται στοχευμένη προσπάθεια από τους γονείς, προκειμένου να δομηθεί σωστά η προσωπικότητα ενός μικρού παιδιού. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους είναι να μην γίνει κακομαθημένο και χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους. Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι γονείς παίζουν καθοριστικό λόγο στη ανάπτυξη του παιδιού και η λανθασμένη στάση τους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον χαρακτήρα του.
«Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας – είτε υποχωρούμε είτε τα “δωροδοκούμε” είτε τα αφήνουμε να αποφύγουν την ευθύνη – διαμορφώνει την κατανόησή τους για τα όρια και τις συνέπειες», υποστηρίζει η παιδοψυχολόγος Αν Λουίζ Λοκχαρτ. Και συμπληρώνει: «Με τον καιρό, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται ότι δικαιούνται πράγματα χωρίς να τα κερδίζουν, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και τη συμπεριφορά τους ενώ μεγαλώνουν».
Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, υπάρχουν μερικές φράσεις (5), που επιδρούν αρνητικά στα παιδιά και ενισχύουν τη λανθασμένη συμπεριφορά τους. Τις γνωρίζεις και πιθανότατα να τις χρησιμοποιείς καθημερινά. Ήρθε η ώρα να τις θέσεις εκτός λεξιλογίου.
Οι φράσεις που δεν πρέπει να λες, αν δεν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν κακομαθημένα
#1 «Εντάξει, εντάξει, για μια μόνο φορά»
Τα παιδιά συνεχώς ζητάνε χατίρια και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν νιώσεις ότι ξεπερνούν τα όρια, δεν έχεις παρά να του το ανακοινώσεις και να του ζητήσεις να σεβαστεί τα λόγια σου, πράττοντας αναλόγως. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που δεν πρέπει να κάνεις πίσω. Αν το παιδί αντιληφθεί ότι μπορεί με τα παράπονα να σου αλλάξει γνώμη, τότε θα χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο συνέχεια και θα σε εκνευρίζει.
#2 «Αν είσαι καλός, θα φας γλυκό»
Μία ακόμα λανθασμένη φράση που χρησιμοποιούν συχνά οι γονείς για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Όταν χρησιμοποιείς συνεχώς τη μέθοδο της ανταμοιβής, τότε χτίζεις αυτή τη νοοτροπία στο παιδί σου, με αποτέλεσμα να αποκτά αυτή τη συνήθεια και συνεχώς να περιμένει κάτι προκειμένου να κάνει κάτι άλλο. Προτίμησε να υιοθετήσεις αυτό το πρότυπο για σοβαρά πράγματα κι όχι μικρά συμβάντα της καθημερινότητας.
#3 «Θα σου το δώσω τώρα, αλλά πρέπει να υποσχεθείς ότι θα έχεις σωστή συμπεριφορά αργότερα»
Ακόμα ένα λάθος τρόπος να προσεγγίσεις το παιδί σου ή να το πείσεις να συμπεριφερθεί όπως θέλεις εσύ ή όπως πρέπει. Και σε αυτή την πρόταση υπάρχει μέσα η ανταλλαγή, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον χαρακτήρα του. Ο εκβιασμός και η χειριστική συμπεριφορά δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση, αφού μετά, κάθε φορά, αυτό το παιδί θα περιμένει να πάρει κάτι καλό για να πράξει όπως επιθυμείς.
#4 «Δεν χρειάζεται να το κάνεις αν δεν το θέλεις»
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συνήθως για να εξαιρεθεί το παιδί από μια ευθύνη, όπως το συμμάζεμα των παιχνιδιών ή του τραπεζιού. Από τη στιγμή που θέλεις το παιδί σου να μάθει να κάνει δουλειές και γενικότερα να σέβεται τα όρια και να τηρεί τους κανόνες, πρέπει να είσαι αυστηρή και συγκεκριμένη με αυτούς κι όχι ελαστική. Ειδάλλως, η ισορροπία θα χαθεί και το παιδί θα μάθει σε αυτό το μοτίβο.
#5 «Σου το έχω πει 10 φορές»
Αν χρειαστεί να πεις κάτι δέκα φορές για να υπακούσει το παιδί σου, σημαίνει ότι τις προηγούμενες εννέα σε έχει αγνοήσει. Ο τρόπος που δίνεις κάποια οδηγία/εντολή στο παιδί σου πρέπει να είναι συγκεκριμένος: Αν δεν σε ακούσει την πρώτη φορά, φρόντισε να πας δίπλα του, να το κοιτάξεις στα μάτια και να επαναλάβεις την πρότασή σου, εξηγώντας αναλυτικά τι πρέπει να κάνει. Έτσι, την επόμενη φορά δεν θα χρειαστεί να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου ούτε να επαναλάβεις την οδηγία σου.
πηγή:https://jenny.gr