Σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Μπορείς να το βρεις σε διάφορες παραλλαγές όπως γεμιστό

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ.

Μπορείς να το βρεις σε διάφορες παραλλαγές όπως γεμιστό με σαλάμι, τυρί, τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια, κοτόπουλο και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Πάμε να δούμε λοιπόν πως μπορείς να φτιάξεις μόνος σου τα αγαπημένα σε όλους κουλούρια Θεσσαλονίκης!

Υλικά

  • 400 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (30 γραμμάρια)
  • 700-750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι

Για επάλειψη

  • 200 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • Μία κουταλιά της σούπας μέλι
  • 200 γραμμάρια σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πάλι και αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι. Πλάθουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1-1,5 ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το χλιαρό νερό μαζί με το μέλι και απλώνουμε σε ένα πιάτο το σουσάμι. Πλάθουμε τα κουλούρια μας σε στρογγυλό σχήμα και τα περνάμε από το μείγμα με το μέλι και από τις δύο πλευρές. Τα βουτάμε και στο σουσάμι να κολλήσει καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.

Διαβάστε
ακόμα