Μια παραδοσιακή κλασική συνταγή, το αγαπημένο όλων σπανακόρυζο.
Σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό! Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, υγιεινό και νηστίσιμο!
Υλικά
- 1 kg σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1/2 ματσ. άνηθο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 1 ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σπανακόρυζο
- Σοτάρουμε τα υλικά. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Χοντροκόβουμε το σπανάκι, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.
- Όταν δούμε ότι το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά όλο.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό (το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά).
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού, και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.
Πηγή: argiro.gr