Σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη
Σπανακόπιτα. Παραδοσιακή, ελληνική και αρωματική συνταγή για κλασική πίτα με σπανάκι, μυρωδικά και τριμμένη φέτα!
Διάβασε ακόμα: Εύκολη συνταγή για μαρμελάδα κυδώνι
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, άσπρο
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο
- 1 κιλό φύλλα σπανάκι, κατεψυγμένα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 4 πράσινα κρεμμυδάκια
- 4 κ.σ. άνηθος
- 4-5 κ.σ. μαϊντανός
- 1 κ.γ. πιπέρι, μαύρο
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- 400 γρ. τυρί, νηστίσιμο λευκό
- 500 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 1′. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αλάτι και σκεπάζουμε με καπάκι μέχρι να μαλακώσουν. Ψιλοκόβουμε τα πράσινα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το πιπέρι και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την φωτιά. Θρυμματίζουμε με τα χέρια το τυρί μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε την γέμιση για να φύγει όλη η υγρασία. Λαδώνουμε ένα ταψί 30×35 εκ. και αφού έχουμε κόψει στη μέση τα φύλλα κρούστας, στρώνουμε τα μισά στον πάτο, λαδώνοντας τα με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τη γέμιση στο ταψί και καλύπτουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας ξανά κάθε φύλλο. Αφήνουμε το ταψί στην κατάψυξη για 15′. Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για περίπου 35′.
Πηγή: dimitrismichailidis.com
Διάβασε ακόμα: