Σπανάκι ογκρατέν

Forever Woman

Σπανάκι ογκρατέν από την Αργυρώ που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά!

Δοκιμάστε το σπανάκι ογκρατέν γιατί είναι απλά θεϊκό! Καθώς η κρέμα μπλέκεται με τα λιωμένα τυριά και το σπανάκι, δημιουργείται ένας συνδυασμός μαγικός.

Υλικά 

Για το σπανάκι ογκρατέν

  • 1 ½ kg σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 2 τρυφερά κρεμμύδια
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. γκούντα
  • 2 ασπράδια
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ταψί
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • Λίγο βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 lt γάλα
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα
  • Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεματάμε πρώτα σε κατσαρόλα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 2-3΄.
  • Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση.
  • Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί.
  • Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο. Αδειάζουμε πάνω στη γέμιση.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε
ακόμα