Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σπανάκι ογκρατέν

Σπανάκι ογκρατέν από την Αργυρώ που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά!

Δοκιμάστε το σπανάκι ογκρατέν γιατί είναι απλά θεϊκό! Καθώς η κρέμα μπλέκεται με τα λιωμένα τυριά και το σπανάκι, δημιουργείται ένας συνδυασμός μαγικός.

Υλικά 

Για το σπανάκι ογκρατέν

  • 1 ½ kg σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 2 τρυφερά κρεμμύδια
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. γκούντα
  • 2 ασπράδια
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ταψί
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • Λίγο βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 lt γάλα
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα
  • Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεματάμε πρώτα σε κατσαρόλα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 2-3΄.
  • Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση.
  • Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί.
  • Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο. Αδειάζουμε πάνω στη γέμιση.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης