Σπανάκι ογκρατέν από την Αργυρώ που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Δοκιμάστε το σπανάκι ογκρατέν γιατί είναι απλά θεϊκό! Καθώς η κρέμα μπλέκεται με τα λιωμένα τυριά και το σπανάκι, δημιουργείται ένας συνδυασμός μαγικός.
Υλικά
Για το σπανάκι ογκρατέν
- 1 ½ kg σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
- 2 τρυφερά κρεμμύδια
- 200 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. γκούντα
- 2 ασπράδια
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για το ταψί
- Λίγη τριμμένη φρυγανιά
- Λίγο βούτυρο
Για τη μπεσαμέλ
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 1 lt γάλα
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους
- 1/2 φλ. παρμεζάνα
- Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Λίγο άνηθο ψιλοκομένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεματάμε πρώτα σε κατσαρόλα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 2-3΄.
- Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους.
- Αδειάζουμε τη γέμιση.
- Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί.
- Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο. Αδειάζουμε πάνω στη γέμιση.
Πηγή: argiro.gr