Η σοκολάτα και το πορτοκάλι δημιουργούν έναν ονειρεμένο συνδυασμό
Ένας μοναδικός και αρωματικός χαλβάς με σοκολάτα και πορτοκάλι θα γίνει από τις αγαπημένες σου συνταγές. Η σοκολάτα και το πορτοκάλι δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους!
Υλικά
- 3-4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- ⅓ κ.γλ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί
- 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 450 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 1 ξύλο κανέλας
- 1-2 φλούδες πορτοκαλιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- 100 ml ηλιέλαιο
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 180 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 60 γρ. Κακάο 100%
- ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
- 2 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το Κακάο, το αλάτι και το ελαιόλαδο με τους ξηρούς καρπούς και τους απλώνουμε σε ένα ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και την φλούδα πορτοκαλιού σε μεσαία κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο λάδια και σοτάρουμε όλο το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προς το τέλος κι όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε το Κακάο, το ξύσμα και την κανέλα και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το καυτό σιρόπι. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τον χαλβά σε φόρμα κέικ και τον αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με το τραγανό topping.