Το σησαμέλαιο, το φυτικό έλαιο που το παράγουμε από το σουσάμι έχει πολλές ιδιότητες!
Στην διατροφή, στην ομορφιά αλλά και στην υγεία. Για αυτό χρησιμοποιείτε παγκόσμιος και στο τομέα της ιατρικής.
Η διαδικασία για την παραγωγή του είναι αρκετά χρονοβόρα και πολύπλοκη. Το σουσάμι έχει ένα περίβλημα που για να βγει πρέπει να ωριμάσει καλά. Για αυτό τα κόβουν τα στάχυα με το χέρι το τοποθετούν όρθια και περιμένουν την ωρίμανση του. Οι σπόροι ανακινούνται σε ένα πανί μόνον μετά το άνοιγμα κάθε κάψας. Επειδή θέλει τόσο μεγάλη χειρωνακτική εργασία σπάνια η παραγωγή του γίνεται στη δύση.
Ανάλογα λοιπόν από τον τρόπο που θα παραχθεί, έχουμε διάφορες ποικιλίες. Το καλύτερο είναι αυτό που έχει χρυσό χρώμα. Τα σησαμέλαια, της Ανατολικής Ασίας έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα, γιατί προέρχονται από καψαλισμένο/ψημένο σουσάμι.
Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και έχει 888kcal ανά 100gr προϊόντος. Έχει φυσικές λιγνάνες σεσαμίνη και σεσαμινόλη και σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε, προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Επίσης εξουδετερώνουν τις αζωτούχες ελεύθερες ρίζες.
Στην μαγειρική το χρησιμοποιούν πολύ στην ανατολική κουζίνα. Είναι λοιπόν ευκαιρία, να το εντάξουμε και μείς στη διατροφή μας στη σωστή πάντα ποσότητα.