Ο σιδερίτης, όπως λέγεται το τσάι του βουνού, είναι ένα άγριο βοτάνι μυρωδικό.
Βγαίνει στα βουνά των μεσογειακών χωρών και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το τσάι του βουνού έχει πάνω από 100 ποικιλίες, από τα οποία τα 17 μεγαλώνουν και ευδοκιμούν αποκλείστηκα και μόνο στην Ελλάδα. Όλα τα Ελληνικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση καθώς στην Ελλάδα και στην Ισπανία γίνεται μεγάλη κατανάλωση οπότε άρχισε να καλλιεργείται.
Είναι τόσο ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό για αυτό η επιστήμη άρχισε να το μελετάει συστηματικά. Το τσάι του βουνού περιέχει ένα πολύτιμο οπλοστάσιο φλαβονοειδών, κατεχινών, μονοτερπενίων, διτερπενίων, τριτερπενικών οξέων φαινυλοπροπενίων, στερολών, ιριδοειδών, αιθέριων ελαίων, κουρκουμίνης και καρυοφυλλίνης. Πολλές σύγχρονες έρευνες έρχονται να τεκμηριώσουν τις δράσεις των ουσιών αυτών, οι οποίες φαίνεται να είναι πολύτιμες.
Σύμφωνα με όλα αυτά τα συστατικά που βρέθηκαν βοηθάει στην υπέρταση, στην οστεοπόρωση και έχει σιγουρά αγχολυτική δράση. Πέρα από τις δράσεις όμως του τσαγιού, είναι σίγουρο ότι το χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στις πληγές ώστε να τις επουλώσει αλλά το έδινε και στους ασθενείς, να ηρεμήσουν.
Εμένα μου θυμίζει τα πρωινά πριν πάω στο σχολείο με ξύπναγε πάντα αυτή η μυρωδιά, μαζί με ένα φιλί από την μαμά μου, μυρωδιές που δεν ξεχνιούνται ποτέ.
ΦΩΤΟ https://www.poupadou.com